Jankovic uvjeren da ce postati premijer

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Jankovic izjavio je danas da ce u srijedu u parlamentu predociti program svoje buduce vlade i da ocekuje pozitivan rezultat prilikom glasovanja zastupnika.

"Imam svo legitimno pravo da ocekujem pozitivan rezultat", rekao je Jankovic na konferenciji za novinare, te dodao da je njegova stranka Pozitivna Slovenija na prijevremenim izborima 4. prosinca dobila 315.000 glasova i da je sa 28 mandata najjaca stranka u parlamentu koji broji 90 zastupnika.

Jankovicu je u srijedu na izvanrednoj sjednici parlamenta potrebna natpolovicna vecina od najmanje 46 glasova da bi bio potvrden za novog predsjednika vlade, nakon cega bi formirao svoju vladu. No, to je vrlo upitno jer je ukupan broj zastupnika koji su najavili da ce ga podržati 44. Ne želeci otkriti konkretna imena zastupnika, Jankovic je rekao da je ovih dana imao pozive zastupnika iz više stranaka koji su mu izrazili potporu i da vjeruje kako ce dobiti potreban broj glasova.

"Zastupnici su samostalni i glasuju prema svojoj volji, pozivam ih da promisle što je dobro za Sloveniju", rekao je Jankovic. Dodao je da mu je potporu u utorak ponovno izrazio i predsjednik države Danilo Tuerk.

Govoreci o odluci Gradanske liste Gregora Viranta da ne ude u njegovu mogucu vladu i da u srijedu glasuje protiv njegova izbora, Jankovic je rekao da je to legitimna odluka te stranke, kao što ce biti legitimno i pokušati oformiti koaliciju desnog centra ako on kao premijer ne bi uspio. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter