Jankovic nema parlamentarnu vecinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk završio je u utorak popodne konzultacije sa strankama zastupljenim u novom parlamentu o mogucem mandataru za sastav nove vlade, ali se pokazalo da Zoran Jankovic za sada nema osiguranu parlamentarnu vecinu, pa ce se savjetovanja sa strankama nastaviti.

U razgovorima posvecenim konstituiranju nove vlasti i oblikovanju buduce koalicije sve su se politicke stranke složile da bi prvu priliku za sastavljanje vlade trebao dobiti Zoran Jankovic kao relativni pobjednik prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 4. prosinca, dodaje se u priopcenju.

Prema izjavama koje su nakon susreta s Tuerkom dali predstavnici stranaka zastupanih u novom parlamentu, Jankovica bi u sadašnjem trenutku za mandatara prilikom glasanja u parlamentu podržale samo dvije stranke: Pozitivna Slovenija koju vodi Jankovic te Socijalni demokrati (SD) dosadašnjeg premijera Boruta Pahora.

Te dvije stranke imaju zajedno 38 zastupnika, 8 manje od potrebne natpolovicne vecine koju prilikom tajnog glasovanja treba mandatar.

Jankoviceva stranka Pozitivna Slovenija na izborima je osvojila 28 mandata u parlamentu sa 90 mjesta, te tako i relativnu vecinu, ali sama ne može sastaviti vladu ako u koaliciju ne ukljuci najmanje još dvije stranke.


Podijeli: Facebook Twiter