Janko Veber novi predsjednik slovenskog parlamenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski parlament izabrao je danas novog predsjednika, Janka Vebera iz stranke Socijalnih demokrata (SD).  Za njegov izbor glasala su 52 zastupnika, a 34 su bila protiv.

Veber na mjesto predsjednika parlamenta dolazi nakon ostavke prijašnjeg predsjednika Gregora Viranta, čelnika stranke Građanska lista (GL) koja je izišla iz vlade Janeza Janše, a izabran je u uvodu izvanredne sjednice koja može dovesti do formiranja nove vlade koja bi naslijedila sadašnju Janšinu vladu. Kasno navečer zastupnici će glasovati o prijedlogu da se za mandatara te vlade imenuje Alenka Bratušek iz stranke Pozitivna Slovenija (PS), čime bi bilo izrečeno nepovjerenje sadašnjem premijeru Janezu Janši i njegovoj vladi. Ukoliko bude izabrana, za što treba najmanje 46 glasova od 90 zastupničkih glasova ukupno, Bratušek će pokušati oformiti vladu u kojoj bi, uz njenu stranku, bili Socijalni demokrati (SD), te dvije stranke koje su napustile Jnašinu vladu, a riječ je o Demokratskoj stranci umirovljenika (DESUS) i Građanskoj listi (GL).

Zastupnici tih stranaka jutros su poduprli izbor Vebera za predsjednika parlamenta, potvrđujući tako da imaju potrebnu većinu i za izbor Bratušek kao nove mandatarke. Bratušek će rano popodne iznijeti svoj program, a nakon toga priliku da predstavi rezultate svoje vlade imat će i premijer Janša. Predviđeno vrijeme rasprave koju su najavili zastupnici je 11 sati pa se predviđa da će do glasovanja moglo doći u kasnim večernjim satima. Janšini zastupnici i danas su u parlamentu ponovili kako sumnjaju u uspjeh moguće nove vlade te da smatraju da je jedini cilj povezivanja dviju stranaka oporbe i dviju stranaka koje su bile u dosadašnjoj vladi "rušenje" Janšine vlade i usporavanje reformi. Predsjednik zastupničkog kluba Pozitivne Slovenije (PS) Janko Veber izjavio je, predstavljajući kandidaturu Bratušek za mandatarku, da koalicija koju ona želi stvoriti i formirati vladu ima za cilj smirivanje političke situacije nakon krize izazvane Janšinim korupcijskim skandalom i pokretanje pozitivnih gospodarskih trendova u zemlji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter