Janko Bocaj šampion Oleuma Olivaruma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petnaesti susreti maslinara Oleum olivarum u Krasici završeni su u nedjelju podjelom priznanja za najbolja ulja. Veliki broj zlatnih medalja, više od trecine uzoraka, samo je potvrda koliko se za tih petnaest godina otišlo daleko u podizanju kvalitete maslinarstva u Istri uopce.

Izložba je medu 140 uzoraka mahom iz cijele Istre i Dalmacije dobila šampiona iz Slovenije - najviše bodova, 92 od mogucih 100, ima Janko Bocaj iz Mereziga. Medu top 15 ocijenjenih ulja zlatne medalje osvojili su još OPG Cossetto, Livio Maglica, Nino Cinic, Mario Vošten, Adriana i Pietro Poropat, Alen Rosanda, Goran Vižintin, poljoprivredni obrt Ceko, Bruno Flego s dva uzorka, OPG Oleatica, Ivo Štucin, Enio Zubin i Marino Kraljevic.

Inace, zlatnih odlicja bilo je ukupno 56, srebrnih 56, dok je 11 ulja osvojilo broncanu medalju. U kategoriju ekstra djevicanskih ulja ušlo je 12 uzoraka. Zanimljivo je da je 95 posto od svih uzoraka bilo ekstra djevicansko ulje, a samo sedam, što je pet posto, imala su neke defekte, što je izvrstan rezultat.



Program ovogodišnjeg jubilarnog skupa maslinara, u okviru kojeg se održava i sajam autohtonih poljoprivrednih proizvoda, bio je ispunjen raznim strucnim predavanjima, ali i sadržajima koji su privukli posjetitelje. Uz razgledanje ponude više od trideset izlagaca, posjetitelji su uživali u kulinarskim i drugim specijalitetima.

Nakon što su prvog dana kuhali Šajeta i Kristijan Nemet, u popodnevnim se satima kuhinje prihvatila ekipa hotela San Rocco na celu sa Zoranom Cobanovom. Za 20 kuna posjetitelji su kušali njihovu palentu s vrganjima i pršutom, te ramstek od boškarina s toplim kruhom natopljenim u ovcjem siru i skuti. Naravno, sve na maslinovom ulju.

Ipak, subotnje je popodne bilo u znaku umjetnika iz svih krajeva Hrvatske te iz drugih zemalja, sudionika desetog medunarodnog likovnog natjecaja na temu masline i maslinara. Stotinu i trideset umjetnika donijelo je u Krasicu nešto više od 240 slika, fotografija, skulptura... Prvu nagradu dobila je Tereza Pavlovic iz Poreca, drugi je bio Ronny Jušic iz Baredina Donjih, a treca nagrada pripala je Tei Paškov Vukojevic iz Rijeke.

Umjetnici su se okupili i u uljari Benvegnu gdje su s ostalim gostima razgledali postav splitskog novinara i galeriste Igora Brešana "Maslina iz ateljea". Brešan je predstavio dvadesetak poznatih splitskih slikara i njihovo videnje masline i maslinika.

Ove godine manifestacija se održavala pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske dr. Ive Josipovica, a pokrovitelji su Istarska županija i Grad Buje, a pohvale zaslužuju i organizatori - MO i Zajednica Talijana Krasica, POU i TZ Buje.


Podijeli: Facebook Twiter