Janez Janša vec dijeli ministarstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva mjeseca poslije izvanrednih parlamentarnih izbora, koji su u Sloveniji održani isti dan kad i u Hrvatskoj, i Slovenija bi nakon višetjedne postizborne politicke agonije napokon mogla dobiti novu vladu.

Celnici pet stranaka pod vodstvom lidera desnice Janeza Janše postigli su u nedjelju kasno uvecer dogovor o koalicijskom ugovoru koji ce u utorak prihvatiti i stranacka tijela, nakon cega ništa više ne bi trebalo stajati na putu da Janša ponovo postane slovenski premijer, premda njegova stranka nije osvojila najviše mandata na nedavnim izborima.

Nova desna koalicija vec je postigla dogovor o medusobnoj podjeli ministarstava kojih ce u novoj Janšinoj vladi biti samo 11, pri cemu je Janša bio iznimno širokogrudan prema svojim koalicijskim partnerima, narocito stranci umirovljenika Desus i listi Gregora Viranta, bez cijih mandata ne bi imao potrebnu vecinu.

Rijec je o strankama koje su ranije parafirale koalicijski ugovor s relativnim izbornim pobjednikom Zoranom Jankovicem, što ih nije sprijecilo da potom Jankovicu okrenu leda i omoguce izbornom gubitniku Janši da postane premijer.

Jankovic je njihov cin nazvao izdajom koju im biraci nece zaboraviti, što potvrduju i rezultati ankete od ponedjeljak prema kojoj dvije trecine Slovenaca žele Jankovica za premijera, a samo trecina Janšu, dok Virantova stranka i Desus na ponovnim izborima ne bi prešle izborni prag.

Janša je šefu Desusa Karlu Erjavcu obecao i da mirovine nece pasti ispod 60 posto prosjecne place, premda nije jasno kako Janša to misli postici i istodobno ispuniti obvezu kresanja izdataka za skoro milijardu eura samo u ovoj godini, zbog smanjenja proracunskog deficita.

Time ce se Janša uskoro zateci u nevjerojatnoj politickoj situaciji da ce morati provoditi mjere koje je prije svega nekoliko mjeseci, kao lider opozicije, sustavno torpedirao, poput mirovinske reforme i paketa intervencijskih zakona, koji predvidaju zamrzavanje mirovina, javnih placa i socijalnih transfera.

U srijedu istjece krajnji rok za isticanje kandidatura za mandatara, a predsjednik Danilo Türk još nije donio odluku o mandataru, iako prevladava ocjena da nece predložiti Janšu, ne samo zbog Janšine upletenosti u korupcijsku aferu Patria, nego i zbog osobne politicke netrpeljivosti.

Medutim, Türk ne može zaustaviti Janšinu kandidaturu, niti njegov izbor za premijera. Janšina koalicija ima 52 glasa u novom parlamentarnom sazivu, iako je predsjednikov kandidat za mandatara u stanovitoj prednosti jer se o njemu zastupnici izjašnjavaju prije nego o ostalim kandidatima.

Türk može ponovo predložiti Jankovica za mandatara, ili nekoga trecega, poput bankara Marka Voljca, no analiticari upozoravaju da predlaganjem neizaberivog kandidata dovodi u pitanje vlastiti reizbor na jesenskim predsjednickim izborima, premda su takve ocjene vjerojatno pretjerane.

O novom mandataru parlament ce se izjašnjavati u subotu, 28. veljace, tako da bi Slovenija novu vladu mogla dobiti u veljaci.


Podijeli: Facebook Twiter