Jane Campion počasna nagrada za redateljski rad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novozelandskoj redateljici Jane Campion na filmskom festivalu u Cannesu, koji se održava od 15. do 26. svibnja, bit će uručena nagrada Carrosse d'Or koju dodjeljuje Društvo filmskih redatelja, prenosi BBC.

Campion je jedina redateljica koja je u Cannesu dobila Zlatnu palmu za najbolji film, a osvojila ju je 1993. za film "Piano" za koji je Holly Hunter dobila nagradu za najbolju žensku ulogu. Isti je film osvojio Oscara za najbolji originalni scenarij i nominiran je za najbolju režiju. Jane Campion je u Cannesu 1986. s filmom "Peel" osvojila nagradu za najbolji kratkometražni film, a 2009. na festivalu je prikazan njezin film "Bright Star" s Benom Whishawom u ulozi pjesnika Johna Keatsa.

Nagrada Carosse d'Or (Zlatna kočija) ustanovljena je 2002. i dodjeljuje se redateljima za inovativnost u režiji i produkciji. Među dosadašnjim dobitnicima su Clint Eastwood, David Cronenberg, Jim Jarmusch i Agnes Varda. Prošle godine dobio ju je turski redatelj Nuri Bilge Ceylan čiji je film "Bilo jednom u Anadoliji" bio turski kandidat za Oscara na stranom jeziku, a 2011. pripala je zatočenom iranskom redatelju Jafaru Panahiju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter