Jandrokovic sa šefom Rockwoola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandrokovic krece ovog tjedna na mini turneju po Europi, gdje ce sa svojim kolegama razgovarati o hrvatskom putu u Europsku uniju, a susrest ce se i s vodstvom Rockwoola, korporacije koja je izgradila tvornicu kamene vune u Potpicnu.

Prema najavljenom programu, upravo su ulaganja u Hrvatsku tema jednodnevnog posjeta Danskoj. Osim susreta s ministricom Lene Espersen te dvjema parlamentarkama, razgovarat ce i s vodecim ljudima i predsjednikom uprave Rockwoola, danske tvrtke cija je tvornica kamene vune u Istri izazvala niz prosvjeda lokalnog stanovništva i vlasti.

U Londonu ce se sastati s britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom, a njihov susret dogodit ce se samo dan nakon što glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izvijesti Vijece sigurnosti UN-a o suradnji zemalja jugoistocne Europe sa sudom. Stoga ce to izvješce i hrvatska suradnja svakako biti jedna od glavnih tema razgovora Jandrokovica i Haguea.

Izvori iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) priznaju da se radi o dobrom trenutku za susret dvojice ministara buduci da su neke zemlje EU-a, medu njima i Velika Britanija, posebno zainteresirane upravo za Brammertzove ocjene o kojima ovisi zatvaranje poglavlja pravosuda u pregovorima Hrvatske i EU-a.

Iako ce stav Nizozemske u pogledu pravosuda i pune suradnje s Haagom biti još i važniji, ta zemlja nije u ministarskom rasporedu ovoga tjedna. No, kako se doznaje, Jandrokovicev sastanak s nizozemskim ministrom Urijem Rosenthalom ocekuje se u sijecnju ili veljaci, odnosno uoci izvješca Europske komisije o hrvatskom ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja pravosuda.

U Londonu ce se, pak, Jandrokovic susresti i s britanskim parlamentarcima te ministrom za poslovanje i poduzetništvo Markom Priskom. Krajem tjedna Jandrokovic ce u Berlinu sudjelovati na skupu o perspektivama jugoistocne Europe na koji dolaze i ministri iz Albanije, BiH, Crne Gore i Makedonije. (I. FRLAN/Novi list)

Brammertz zadovoljan, ali još ceka dnevnike

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz dao je jucer pred Vijecem sigurnosti UN-a pozitivnu ocjenu o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, pozivajuci vlasti u Zagrebu da u cijelosti razjasne nestanak topnickih dnevnika.


Haaški je tužitelj prije dva tjedna podnio pisano izvješce Vijecu sigurnosti, u kojem je kritizirao prijašnja tri izvješca hrvatske radne skupine zbog "nedosljednosti i otvaranja pitanja koja nisu riješena" u potrazi za nestalim topnickim dnevnicima iz Oluje. Medutim, u meduvremenu je primio novo izvješce, u kojem su hrvatske vlasti "identificirale odreden broj problematicnih podrucja". (D. R./NL)


Podijeli: Facebook Twiter