Jandrokovic: Hrvatska pozicija nikad bolja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je zbog bijega bivšeg premijera Ive Sanadera i njegovog uhicenja u Austriji ponovno dobila zapaženo mjesto u svjetskim medijima, a važni europski politicari komentiraju te nesvakidašnje dogadaje. Ministar vanjskih poslova Gordan Jandrokovic uvjeren je, medutim, da hrvatski imidž u svijetu nece pretrpjeti nikakvu štetu zbog toga, štoviše.

- Sve ovo nije nimalo loše utjecalo na medunarodnu percepciju Hrvatske. Dapace. Bio sam u Berlinu dok je Sanader bio u bijegu i naravno da su se njemacki ministar vanjskih poslova Guida Westerwellea i druge kolege i politicari raspitivali.

Zanimalo ih je je li u potpunosti poštovana procedura u vezi sa skidanjem zastupnickog imuniteta i kad sam im objasnio da je sve ucinjeno u skladu s nacelima pravne države i vladavine prava, više nisu postavljali pitanja. Ministar Westerwelle dao je i izjavu da ne dvoji da ce pravna država postupati po zakonu, rekao nam je u nedjelju Jandrokovic.

Ministar procjenjuje da ce i postupanje oko Sanadera pridonijeti završetku pregovora s EU-om o pravosudu.

- Hrvatska potvrduje svoju vjerodostojnost, funkcioniramo kao pravna država i sigurno je da ce to za posljedicu imati zakljucivanje tog poglavlja. U nas se više ne sumnja. Hrvatska pozicija nikad nije bila bolja, naglašava Jandrokovic kojeg je prošlotjedni posjet Berlinu, Londonu i Kopenhagenu napunio optimizmom.

Umjereno optimisticna je i predsjednica Nacionalnog odbora za pracenje pregovora Vesna Pusic koja smatra da nam pocetak rašcišcavanja situacije može samo koristiti. No, priznaje da teško uopce može povjerovati da se bivši premijer upustio u "poduhvat" odlaska u inozemstvo pa njegovo bježanje vidi kao "tragikomicni moment".

Što se tice eventualnog utjecaja na pregovore Hrvatske s EU-om, Pusic istice da Sanaderovo uhicenje i sve što slijedi "s pregovorima nema neposredne veze, nego je povezano s onime što radimo doma ako želimo zemlju postaviti na zdrave temelje".

- No, sad vec nema sumnje da se cijela stvar radi ozbiljno, a ne po principu "drži vodu dok majstori ne odu", smatra HNS-ovka koja, kao jednu od kljucnih tocaka kojom ce Hrvatska Uniji pokazati da misli ozbiljno, navodi izbor clanova Državnog sudbenog vijeca prema novom zakonu cime cemo "dobiti ljude koji su rezultat tog novog sustava".


Podijeli: Facebook Twiter