Jandroković: Grbinove izjave udar na ustavni poredak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković izjavio je danas da su najnovije izjave i potezi dužnosnika vladajuće koalicije udar na ustavni poredak Hrvatske.

On je najavu predsjednika Odbora za Ustav Peđe Grbina (SDP) da neće priznati rezultat referenduma koji je inicirala građanska inicijativa U ime obitelji usporedio s ponašanjem nekadašnje Komunističke partije Hrvatske.

"Ako netko ne poštuje volju naroda, može se i drugo od njega očekivati", rekao je Jandroković na konferenciji za novinare u Saboru, podsjetivši da je SDP "sljednica partije koja je kršila ljudska prava onih koji su imali drugačije političko mišljenje".

Ocijenio je da takvo ponašanje vladajućih može voditi u daljnju destabilizaciju i rušenje dostignutih demokratskih standarda. Jandroković tvrdi da je većina u Saboru potpuno ukinula konsenzus kakav se nekad tražio za imenovanje članova odbora za europske poslove, članova Vijeća HRT-a i dr.

"Konsenzus se potpuno ukida, onemogućuje se dijalog u parlamentu, a nema ni dijaloga sa stručnom i zainteresiranom javnošću", rekao je Jandroković.

Podsjetio je da su ustavnopravni stručnjaci i nevladine udruge upozorile da se krši Ustav, ali da "vladajuće to uopće ne zanima". Kršenje procedure Jandroković vidi i u donošenju današnje odluke da se pristupi ustavnim promjenama na prijedlog SDP-a, a podsjeća da se Ustav do sada mijenjao konsenzusom.

Tvrdi da je protivno zakonu osnovano i saborsko istražno povjerenstvo koje bi trebalo rasvijetliti okolnosti vezane uz ubojstvo hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića, budući da se za to ubojstvo vodi sudski postupak u Njemačkoj.

"Jučer je u raspravi o osnivanju tog povjerenstva SDP-ov potpredsjednik Sabora rekao da se istražna povjerenstva osnivaju kad institucije ne rade svoj posao. Institucije rade svoj posao i navedene osobe će, zahvaljujući europskom uhidbenom nalogu, biti izvedene pred lice pravde", rekao je Jandroković.

Komentirao je najavu Nenada Stazića da će, ako Ustavni sud i ustavni stručnjaci protumače da se na referendumu izravno mijenja Ustav, predložiti raspisivanje referenduma o zabrani političkog djelovanja "stranci protiv koje se pokrene sudski postupak".

"To više nije šala, to je ozbiljna namjera onih koji ne priznaju demokratske standarde", rekao je Jandroković. Osudio je i uvrede koje je Milorad Pupovac (SDSS) danas iznio na račun Vladimira Šeksa. Smeta mu i što predsjednik Sabora Josip Leko (SDP) nije reagirao na Pupovčeve uvrede, što smatra "dokazom moralnog i ljudskog kolapsa kolega zastupnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter