Jandrićeva "Hrpa Pessoa" u Labinu

Sanja Švrljuga i Đorđe Jandrić (R. S.)
Sanja Švrljuga i Đorđe Jandrić (R. S.)

Labin Art Express otvorio je u Lamparni, u sklopu svog ciklusa izložbi Umjetnost i kaos, izložbu "Hrpa Pessoa" zagrebačkog akademskog likovnog umjetnika Đorđa Jandrića.

Riječ je o prostorno-skulpturalnim instalacijama inspiriranim životom i djelom Portugalca Fernanda Pessoa, jedne od najznačajnijih ličnosti postmodernističke književnosti. Iznimno književno nadaren, ali fizički deformiran, živio je izrazito usamljenički i umro od posljedica alkoholizma.

- Dva isprepletena umjetnička pripovjedna toka, Pessoin verbalan, rastrojen, često nerazumljiv, nasuprot Jandrićevom kiparski usustavljenom, pedantnom i naizgled ledeno urednom, u svojim krajnostima paradoksalno čine konzistentnu misaonu cjelinu, upravo kao da je i sam Jandrić od pjesnika kreiran i izmišljen poput mnogih alter ega kojima je Pessoa udahnuo virtualni život da bi potpisivali njegova djela, kazala je na otvaranju izložbe Sanja Švrljuga, voditelja Umjetnosti i kaosa.

- Razlog za radove koji su na tragu Pessoa ili koriste njegovu djelo, bila je moja vječno prisutna ideja da problematiziram medij skulpture. Odlučio sam da ga učinim na mediju grafike. Tako je nastala "Hrpa za Dunda", a nekako najlogičniji zbor za rješenje tog mog kiparskog problema bila je Pessoina poema "Pomorska pjesan". Kada sam realizirao taj rad učinilo mi se da su se stekli uvjeti da tog Pessou s kojim se družim iskoristim malo više, pa su nastali i ostali radovi, ispričao nam je autor. (Robi SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter