Jana Kožljan prvorođena je istarska beba

Jana Kožljan, prvo dijete u obitelji Dine i Mauricija Kožljana iz Barbana (D. ŠTIFANIĆ)
Jana Kožljan, prvo dijete u obitelji Dine i Mauricija Kožljana iz Barbana (D. ŠTIFANIĆ)

Jana Kožljan, prvo dijete u obitelji Dine i Mauricija Kožljana iz Barbana, rođena je u petak u 16.48 sati kao prva rođena beba u 2016. godini u Općoj bolnici Pula. Jana je po porodu težila 3.490 grama i bila je dugačka 50 centimetara. Tijekom poroda majci su pomagali prim. dr. Davor Zoričić, Natalija Mihovilić, kao asistent te primalje Nives Perhat i Zorica Percan, dok je malu Janu, odmah po porodu pregledala dr. Mirna Milevoj Ražem, pedijatar-neonatolog.

Tim povodom u petak je u rodilište u 17 sati stigao gradonačelnik Boris Miletić i sanacijska upraviteljica pulske Opće bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić. No, očekivalo da će Istrani svoju prvu bebu u 2016. imati znatno ranije te ju tijekom petka čelnici Grada i bolnice ipak nisu stigli obići. Stoga je gradonačelnik Miletić ček na simboličnih 2.016 kuna i velikog medu predao dr. Hrstić koja će ih majci predati u subotu.

- Neposredno prije 17 sati dobili smo prvorođeno dijete u 2016. godini i drago mi je da su i mama i beba dobro i da je porod protekao u redu. Grad Pula već tradicionalno prvorođenim bebama uručuje malih znak pažnje pa tako i ove godine ček na 2.016. kuna. Želio bih također naglasiti da mi je drago da smo u proračunu za ovu godinu povećali novorođenačku naknadu, točnije udvostručili s prijašnjih 500 na 1.000 kuna, rekao je gradonačelnik Miletić i dodao kako ga posebno veseli i što je novogodišnja noć prošla u redu, bez većih izgreda.

Dr. Zoričić istaknuo je da je mala Jana zdravo i lijepo novorođenče, da je porod prošao bez većih problema, a rođenju svog prvorođenca prisustvovao je i tata Mauricio. Na upit koliko mama ima godina odgovorio je 31 što je, kaže, trend posljednjih godina, iako smatra da 30-e godine nisu optimalno vrijeme za rađanje prvog djeteta.

- Ranije je to bilo oko 24. ili 25. godine, iako medicinski gledano sve iza 22, odnosno 23 godine života majke postaje sve manje povoljno. No, za odluku kada roditi prvo dijete postoji niz faktora, ne samo medicinski pa se te granice pomoću. Taj trend u Hrvatskoj nije zaobišao niti našu bolnicu te statistika pokazuje da kod nas žene prvo dijete rađaju s 29 i 30 godina, istaknuo je dr. Zoričić i dodao da, s druge strane, pulsko rodilište bilježi i starije rodilje, one nakon 40. godine života.

Pa ipak, dodaje dr. Zoričić, iako fertilno doba žene počinje sve ranije, već s 11, 12 godina, činjenica je, kaže da se biološka mogućnost rađanja nije pomakla te je nakon 40. godine vrlo teško zanijeti i održati trudnoću.

U pulskom rodilištu tijekom 2015. godine imali su 1.297 poroda, odnosno nešto više od 1.300 rođene djece (računajući i na blizanačku trudnoću), što je, kaže dr. Zoričić, nešto manje nego godinu dana ranije. Naime u 2014. godini imali su 1.379 poroda, što je u odnosu na 2013. godinu bilo za 64 poroda više. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter