Jan Ejsymontt: Jedna od devet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od devet žena oboli od raka dojke, jeziva je statistika i povod intrigantne izložbe slika u tehnici akrila na platnu, gipsa i instalacija Jan Ejsymontt iz Engleske otvorene u Gradskoj knjižnici i citaonici Pula. Izložba je nastala u suradnji s GEA-om, klubom žena lijecenih od karcinoma dojke, i posvecena je oboljelim ženama.

Koncept je nastao iz osobne potrebe autorice da se progovori o visokoj stopi obolijevanja od ove bolesti. Dopredsjednica GEA-e dr. Branka Mandelovic Rajko istaknula je važnost pružanja pomoci i stjecanja snage za novi i bolji život o cemu radovi britanske umjetnice i govore.

- Svu patnju kroz koju smo prošli tijekom bolesti možemo iskoristiti za dobar kraj, objasnila je autorica osnovni smisao izložbe, koja obuhvaca razdoblje od šokantnog otkrivanja kvržice, nemira i straha od toga što sudbina nosi, operacije i cekanja rezultata, novog izgleda tijela pa sve do konacnog ozdravljenja.

Suprotno od tematike, radovi nisi ni bolni ni šokantni, vec zrace cistocom, optimizmom i ljepotom, a istovremeno poticu na razmišljanje o vlastitom životu i ulijevaju nadu u bolje sutra. "Ako jedna od prisutnih žena ode na mamografiju, bit cu sretna", rekla je autorica na otvorenju izložbe. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter