Jamie Saft i New Zion Trio u petak u Circolu

Jamie Saft
Jamie Saft

Američki New Zion Trio okuplja tri majstora reggae i jazz glazbe, a nastupit će u petak u 21 sat u Circolu u sklopu Jazzbine. Uz klavirista Jamieja Safta tu su kontrabasist Brad Jones i bubnjar Craig Santiago.

New Zion Trio je popločao svoj glazbeni put od roots reggaea i duba, spiritualnog jazza, židovske glazbe i trancea u izuzetno pitku akustičnu priču. Njihov debi album "Fight Against Babylon" iz svibnja 2011. kritika je dočekala hvalospjevima te je našao svoje mjesto među prvih deset albuma te godine na najprestižnijim top ljestvicama.

Pulska je publika već imala priliku u programu Jazzbine slušati uživo Safta i Jonesa. Saft je prije tri godine sa svojim tadašnjim triom predstavio album "Trouble: Music of Bob Dylan", dok je Jones bio članom benda Bobby Previte's New Bump.

Trenutno je na europskoj turneji, a kako publika prihvaća New Zion Trio i tko je sve utjecao na Safta ispričao nam je on sam.

- Na europskoj ste turneji. Kako ide?

- Odlično. Turneja je vrlo uspješna, reakcije na novu glazbu su zbilja, zbilja sjajne. Sviramo skoro sve stvari s albuma "Borscht Belt Studies" i dosta pjesama s albuma "Fight against Babylon" i ljudi su ih nevjerojatno dobro primili. Sada smo u Austriji, ali radujemo se dolasku u Pulu.

- Koliko će trajati turneja?

- U Puli ćemo imati zadnji koncert. Imali smo prije i nekoliko nastupa u Italiji.

- Sviđaju mi se vaše pjesme kao što su "Fire Ablaze" i "Red Dies". Postoji li neka posebna priča vezana uz njih?

- Ne baš posebna, ali ta glazba je bila kulminacija mog fokusiranja na roots, reggae te spiritual jazz sedamdesetih pa free jazz, ali i ona duhovna, meditacijska stanja koja podsjećaju na trans. Tu ima puno utjecaja kabale i židovskog misticizma što je sve kulminiralo u ovoj glazbi. (piše M. RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter