James Joyce kao inspiracija


Šesto izdanje Bloomsdaya, festivala posvećenog irskom piscu Jamesu Joyceu, započelo je jučer predstavom "Mačak i vrag" u Titovom parku, a u izvedbi Teatra Naranča. Potom je u Gradskoj knjižnici i čitaonici započeo znanstveni dio skupa, a o važnosti manifestacije govorio je jedan od organizatora Igor Jurilj, ističući da je Pula jedan od rijetkih europskih gradova koji se mogu dičiti činjenicom da je bila dom Jamesa Joycea.

Nagrađena priča Alise Bedžeti

- Drago nam je da smo i ove godine uspjeli spojiti stručno županijsko vijeće profesora engleskog jezika s održavanjem ove manifestacije, a programi su usmjereni na educiranje i senzibiliziranje građana o važnosti književnog i općenito, kulturnog nasljeđa, kazao je Vito Paoletić, također organizator.

Ove je godine u sastavu te manifestacije održana i mala škola kreativnog pisanja pod vodstvom profesora Vladimira Papića.

- Sudjelovalo je osam učenika Osnovne škole Centar: Aleksandra Grbić, Valentina Erlić, Alisa Bedžeti, Roko Peruško, Ali Reka, Dorian Kuzmić, Ardita Salihi i Lucija Božac, a tročlani žiri u sastavu knjižničarka Antonela Božac Ristić, Igor Jurilj i niže potpisana novinarka odabrao je kao najbolju priču onu Alise Bedžeti. Nagrađena mlada autorica dobiva poklon-bon za kupovinu knjiga u jednoj pulskoj knjižari, besplatnu članarinu za Gradsku knjižnicu i čitaonicu te primjerak knjige "Portret umjetnika u mladosti. Ujedno, uskoro će biti objavljena e-knjiga sa svim radovima, koji će biti ilustrirani likovnim radovima s prošlogodišnjih izdanja, kazala je Iva Lanča Joldić iz Gradske knjižnice i čitaonice. Svi sudionici dobili su majice Bloomsdaya, a svi radovi bit će objavljeni u prilogu našeg lista Ružmarin.

Nakon toga su Mark Schreiber, Lisa Shannon i Luko Paljetak govorili o Joyceu, ali ne samo o njemu, već i o kulturni, obrazovanju i umjetnosti općenito.

Višeslojne slike

U nastavku programa otvorena je izložba Andree Jorija (Mantova, 1953.), koji je fasciniran poliedričnim svijetom irskog pisca te fasciniran njegovim semantičkim i kulturnim bogatstvom. Autorovo se istraživanje temeljilo na njegovim djelima "Finnenganovo bdijenje" i "Uliks", kada je stvorio crteže flomasterom koji je potom prenio na platno, iz čega su nastale višeslojne slike.

Otvorenju izložbe nazočili su irski veleposlanik u Hrvatskoj  Timothy Harrington i direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj. (Vanesa BEGIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter