James Ivory u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na 58. Festival igranog filma u Puli stigao je veliki americki redatelj James Ivory, kojem je ove godine posvecena festivalska retrospektiva. Ivory, koji ce ove dane boraviti u hotelu Histria, vec je od jutarnjih sati bio pod medijskom opsadom, pa je uprava Festivala imala pune ruke posla da svom glavnom stranom gostu omoguci nužan odmor.

Americki sineast svjetske slave uspio se tako obraniti od bocnih i od frontalnih napada pa je sedma sila trebala pricekati da se redatelj klasika kao što su "Soba s pogledom" i "Ostaci dana" popne na pulski Kaštel kako bi od njega izvukla izjavu:

- Ovo nije prvi put da sam u ovoj državi, ali mi je prvi put da sam u Puli. Jako mi je drago što sam tu, a nagrada koju cu primiti puno mi znaci. To što prikazujete moju retrospektivu vrlo je pohvalno jer ja jako volim ponovo pogledati moje filmove na velikom platnu, kazao je Ivory.

Za "Bijelu groficu", film koji je sinoc projiciran na Kaštelu, Ivory je napomenuo je to zadnji film koji je snimio sa svojim partnerom i producentom Ismailom Merchantom.

- Njemu bi se sigurno svidalo to što se "Bijela grofica" prikazuje na lokaciji poput vašeg Kaštela. On je uvijek volio prikazivati naše filmove na ovakvim festivalima. Film je snimljen u Šangaju i nije bilo lako raditi na njemu, a kada ga pogledate, bit ce vam jasno izašto, zakljucio je Ivory dodavši da je bolje skratiti pricu jer je film poprilicno dugacak.

U subotu ce James Ivory u Festivalskom centru održati konferenciju za medije, a te veceri bit ce mu tijekom svecanog otvaranja u Areni urucena i Zlatna Arena za životni doprinos filmskoj umjetnosti. U nedjelju ce, nakon projekcije svog filma "Bostonci" kojim se zakljucuje njegova retrospektiva u Puli, održati razgovor s publikom.

Filmovi Jamesa Ivoryja osvojili su šest Oscara i velik broj festivalskih nagrada, a on je tri puta nominiran za Oscar te nagraden Srebrnim lavom za najbolju režiju. Ivory je s Indijcem Ismailom Merchantom 1961. utemeljio je produkcijsku kucu Merchant-Ivory, a kao scenaristica prikljucila im se spisateljica Ruth Prawer Jhabvala.

Retrospektiva ovog redatelja rafiniranog vizualnog stila koji kontinuirano i postojano kvalitetno stvara vec punih 58 godina, a ciji se filmovi pamte po nijansiranim likovima, perfekcionistickoj mizansceni i dojmljivoj atmosferi, ukljucuje jedanaest filmova, medu kojima ce naci predstavnici iz tri najvažnije faze njegova stvaralaštva: indijske, britanske i americke.

Najstariji film iz retrospektive na 58. Festivalu igranog filma u Puli je "Shakespeare Wallah" iz 1965. (Zoran ANGELESKI, Boris VINCEK, snimio M. ANGELINI)

 


Podijeli: Facebook Twiter