James Ivory i film pod zvijezdama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Najueropskijem americkom filmskom režiseru Jamesu Ivoryju (1928.) bit ce posvecena ovogodišnja retrospektiva 58. festivala igranog filma u Puli.

Rijec je o 11 filmova iz do sada manje poznate indijske, britanske i americke faze (Shakespeare Wallah iz 1965.; Žega i prašina iz '83. s Julie Christie i Gretom Scacchi; Europljani '79. i Bostonci '84. s Vanessom Redgrave i Christopherom Reevom; Kvartet '81. s I. Adjani; Robovi New Yorka '89. i Razvod na francuski nacin 2003. s Kate Hudson i Naomi Wats; Soba s pogledom '85.; Maurice '87. i Na kraju dana '93. s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson te Bijela grofica iz 2005. s R. Fiennesom i Natashom Richarson, rekao je na konferenciji za novinare umjetnicki ravnatelj Festivala Zlatko Vidackovic.

- U kinu Valli i na Kaštelu vrtjet ce se ovaj program od 9. srpnja pod sloganom Film pod zvijezdama, kao i nacionalni program koji uz vec poznatih pet filmova još nije kompletiran jer se ceka odluka Hrvatskog audiovizualnog centra. U svakom slucaju, ove se godine ocekuje do sada najbogatiji program kad su u pitanju filmovi i gosti, istaknula je ravnateljica Pula Film Festivala Zdenka Viškovic Vukic.

Koncert filmski songova na programu je 17. srpnja i posvecen je Gabi Novak (uz pratnju Matije Dedica) i pjesmama koje su obilježile neke od najznacajnijih hrvatskih filmova proteklih 55 godina (Susret u snu, H-8, Ljubav i moda...).

Takoder, upucen je i poziv zainteresiranima od 18 do 29 godina da se do 6. srpnja prijave u Žiri mladih filmofila i da ispune prijavnicu na webu (www.pulafilmfestival.hr), a moci ce gledati sve filmove iz nacionalne sekcije te ce uz akreditacije moci pratiti sve programe Festiala.

Svetlana Barac pozvala je filmofile da dofuraju svoje filmove i prijave se na ovogodišnji 8. po redu natjecaj i izbore se za neku od nagrada. U proteklih sedam godina na natjecaj "doFuraj svoj film" stiglo je preko 180 filmova 150 autora. (M. CURIC)


Podijeli: Facebook Twiter