"James Carter Organ Trio"- radost muziciranja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neke ljude, događaje i situacije riječima je nemoguće opisati. Jednostavno, njih se mora doživjeti. Na tom je tragu, bio i preksinoć održani koncert James Carter Organ Trija, koji je u okviru Avantgarde Jazz Festivala i tijekom dvosatnog nastupa "prašio", ono što se lijepo veli, do daske. Bio je to doživljaj za sva čula- jednom riječju kao da su ti vrhunski glazbenici u vene upucali životnu radost i energiju. Adrenalin do bola! To mogu samo najbolji.

Glazbeni znalci ime Jamesa Cartera poznaju. Riječ je o četrdeset i petogodišnjem multiinstrumentalistu i skladatelju, koji iza sebe ima izdanih dvadeset albuma?! Višestruko je proglašavan najboljim bariton saksofonistom na svijetu a njegov Organ Trio najuzbudljivijim sastavom današnje jazz scene.

Uz Cartera, nastupili su Gerard Bibbs (Hammond orgulje)i Leonard King, za bubnjevima. Upravo, njihovo nadopunjavanje u kojem nema ni trunke sebičnosti bilo je do krajnjih glazbenih granica bespoštedno i srčano. James Carter, "dopustio" je i orguljama i bubnju, da se čuju, opojno i raskošno dožive. Jednostavno, odličan Organ Trio.

Oni glazbom i instrumentima komuniciraju, nadmeću se, nadopunjuju…jer dok jedan član sastava svira solo- Carter se javlja. Prisutan je njegov saksofon koji tepa, provocira i zadirkuje druge instrumente. Kako i višekratno sama čuh, od nekolicine posjetitelja Adris dvorane -"jednostavno, ovo jer ludilo".

Inače, što se tiče samog detroitskog glazbenika Jamesa Cartera i njihovih biografskih podataka, svjetsku promociju doživio je početkom 90-tih, kada na poticaj Lestera Bowiea, seli u New York.  Svirao je u sastavima New York Organ Ensemble Lestera Bowiea, Julius Hemphill’s Saxophone Sextet i Art Ensemble Of Chicago, s kojim je prvi put gostovao u Europi, u sklopu njihova blues projekta s čikaškim glazbenicima. Poslije je svirao s najvećim jazz zvijezdama poput Herbieja Hancocka, Betty Carter, Sonnyja Rollinsa i drugih.

Upravo, zahvaljujući sposobnosti prilagođavanja kao i zanimanja za cjelokupnu baštinu jazza, u filmu "Kansas City" Roberta Altmana, koji je dobio pohvale upravo zbog glazbe koju izvode vodeći glazbenici svjetske jazz scene, Carter s velikim uspjehom i uvjerljivošću "svira" legendarnog Bena Webstera. Vođa je i nekoliko uglednih sastava s kojima izvodi stilski različitu glazbu - od funka, preko bebopa i gipsy swinga do posvete kultnim glazbenicima kao što su Billie Holiday i Django Reinhardt.

Koliko je cijenjen od jazz zajednice vidljivo je iz liste glazbenika koji su mu iskazali poštovanje sudjelovanjem u snimanju nekih od dvadesetak Carterovih albuma. Među ostalima to su Harry "Sweets" Edison, Buddy Tate, Johnny Griffin, Dee Dee Bridgewater, Dave Holland, Hamiet Bluiett, David Murray i Regina Carter. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter