Jamče li 'planska područja' decentralizaciju Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi Zakon o regionalnom razvoju, što ga je Vlada poslala u javnu raspravu prije nekoliko dana, da bi ga Hrvatski sabor donio do veljače 2014. godine, donosi značajne novine u funkcioniranju javne uprave i regionalne samouprave. Najviše buke u javnosti izazvao je plan formiranja petero planskih područja, koji zapravo znači novu regionalnu podjelu zemlje i u koji bi se uključile postojeće županije.

Pored toga, Vlada predlaže formiranje urbanih područja, te četiri urbane aglomeracije. Planira se i ukidanje Zakona o područjima posebne državne skrbi i Zakona o brdsko-planinskim područjima.

U nove "planske regije" uključit će se postojeće županije, čije ukidanje nije predviđeno.

"Premještanju" Istre u status "subregije", odnosno njezinom uvrštenju u veće "plansko područje" koje se proteže do Like suprotstavilo se ovih dana čelništvo IDS-a, ali i nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin koji je rekao da će "ruka osušiti onome tko ukine Županiju istarsku."

Kajinova kletva došla je prerano jer će Istarska županija činiti, zajedno s Primorsko-goranskom županijom i Ličko-senjskom županijom, plansku regiju Sjeverni Jadran i Lika.

Pitanje je stvaraju li ovakva "planska područja" dobru podlogu za najavljenu decentralizaciju Hrvatske, koju je, između ostalog, Kukuriku koalicija obećala u svom predizbornom programu. (Piše Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter