Jakovljevic: Praštamo, ali ne zaboravljamo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz završetak svecenicke godine, na humku uz ulaz na plato pred crkvom Majke Božje Svetomore u Žminju, otkrivena je spomen-ploca svecenicima i bogoslovima koji su stradali tijekom Drugog svjetskog rata i poraca.

Uz molitvu vjernika i blagoslov porecko-pulskog biskupa Ivana Milovana, biskupa u miru Antuna Bogetica i brojnih svecenika sa svih strana Istre spomen-plocu je otkrio Atilije Krajcar, jedan od cetvorice ovogodišnjih zlatomisnika, i sam zatvorski uznik u olovnim poslijeratnim vremenima.

Papa Benedikt XVI. proglasio je svecenicku godinu lani na blagdan Srca Isusova, pa je na taj dan i zakljucena. Završno molitveno slavlje bila je i prigoda da se spomenikom obilježi sjecanje na 18 svecenika, bogoslova i sjemeništaraca koji su živote za Crkvu dali u razdoblju od 1941. do 1949. godine. Prvi je put tako porecko-pulska biskupija podigla spomenik svojim službenicima koji su nastradali od fašista, nacista i komunista.

Kancelar biskupije Ilija Jakovljevic naglasio je da spomen-ploca, kao i spomenik na istom humku postavljen 2000. svim nevino stradalima, nisu mjesto na kojem ce se držati pompozni govori, niti ikoga osudivati, vec ce se u tišini moliti za žrtve.

"Prošlo je šest desetljeca od posljednje žrtve, ali sjecanja na ta strašna vremena nisu izblijedjela. Znamo da zlocin nema rok trajanja, on uvijek ostaje zlocin i ne zaboravlja se. Mi praštamo svima koji su pocinili zlocine prema Katolickoj crkvi, ali ne smijemo zaboraviti da se ne bi ponovilo. Stoga nas i ovaj spomenik poziva na praštanje i molitvu", porucio je Jakovljevic.


Podijeli: Facebook Twiter