Jakovljevic: Benediktinci nemaju pravo na imovinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za komentar prilicno oštrog priopcenja Svete Stolice zamolili smo Iliju Jakovljevica, kancelara porecke i pulske biskupije, koji je, odgovarajuci Vatikanu, ustvrdio da je ipak rijec o državnom pitanju.

"Abbazia di Praglia je 27. lipnja 2006. godine podnijela tužbu Opcinskom sudu u Bujama u kojem tuži sedam pravnih i fizickih osoba, medu kojima su Biskupija, Župa Dajla, Republika Hrvatska, Grad Novigrad i drugi. Tužitelj traži od Republike Hrvatske da se imovina vrati Abbaziji di Praglia ili da ih obešteti biskupija, jer smatraju da do 1954. godine na podrucju Istre (Zona B) nisu vrijedili zakoni Jugoslavije, nego Italije što znaci da ne priznaju pravni poredak Jugoslavije", istice Jakovljevic.

" Dva puta je Abbazia di Praglia izgubila spor na sudu u Bujama. 29. studenoga 2002. godine pokrenula je upravni postupak pri Uredu državne uprave u Bujama u kojem traže povrat imovine u Dajli. U svome zahtjevu takoder navode da su primili od Republike Italije obeštecenje za svu imovinu. Njihov je zahtjev odbijen, što je potvrdilo Ministarstvo pravosuda RH. Opcinski sud u Bujama je 23. svibnja 1996. godine presudio: 'Utvrduje se da je Župa Dajla pravni sljednik Samostana u Dajli'", dodaje.

Na tvrdnju Vatikana da su talijanski benediktinci nasljednici Dajle, vlc. Jakovljevic podsjeca na volju oprucitelja.

- Nemaju pravo na imovinu! Vlasnik posjeda u Dajli, grof Grisoni, je prema oporuci iz 1841. godine pozvao benediktince da u Dajli osnuju samostan. Samostan je u Dajli osnovan i bio je vlasnik imovine, što se vidi u zemljišnim knjigama. Nikad vlasnik imovine nije bila Abbazia di Praglia iz Italije. Prema volji grofa Grisonia samostan je osnovan „kako bi se poboljšalo materijalno i duhovno stanje onih moji coloni i ostalih ljudi u onom podrucju, koji su slabo pouceni u vjeri i moralu...".

U oporuci nadalje jasno stoji: "U slucaju da se spomenuti Samostan iz bilo kojeg razloga kasnije ukine, doticna imovina neka se dodijeli u bilo koje doba i slucaju Ustanovi kuju cu sada osnovati." Ustanova nije osnovana, ali je brigu za vjernike preuzela župa Dajla i po tome župa Dajla ima pravo na tu imovinu. Oporucitelj nigdje ne spominje da na tu imovinu ima pravo Abbazia di Praglia, posebno ne Abbazia d.o.o. koja je osnovana prije nekoliko godina, veli kancelar.

Jakovljevic dalje demantira da su se biskup Ivan Milovan i Biskupija povukli iz pregovora vec, veli, nisu željeli više pregovarati na nacin u kojim bi se mimoišli Osimski i Rimski sporazumi, kao i zakoni Republike Hrvatske.

- Ako se ustanovi da župa Dajla nije imala pravo na povrat imovine, mi cemo odmah imovinu izruciti Republici Hrvatskoj. Duboko sam uvjeren da ce ubrzo doci do rješenja ovog pitanja poštujuci Osimske sporazume, zakone Republike Hrvatske i njene pravne institucije, te volju oporucitelja. Poštujuci Svetog Oca i smatrajuci neupitnim naše zajedništvo sa Svetom Stolicom, vjerujem da ce se nadici nastale nesuglasice, zakljucuje.

Kancelar nije želio komentirati dio Vatikanske izjave u kojoj se navodi da je Kardinalska komisija odluku donijela jednoglasno, što znaci da se s njom složio i sam kardinal Josip Bozanic. Ni na pitanje misli li da bi Bozanic tako odlucivao i da je u pitanju imovina krcke biskupije iz koje potjece, kancelar Jakovljevic nije želio odgovoriti. (V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter