Jakovlja: Najljepši je boškarin Stanka Bužlete

(Paola BARIČEVIĆ)
(Paola BARIČEVIĆ)

Na subotnjem, središnjem dijelu 25. Jakovlje - uz biciklijadu, boćarski turnir, pljočkanje, prodajnu izložbu istarskih suvenira, kulturno-umjetnički i zabavni program s klapom Rišpet i Funbox bandom, ipak je najveću pažnju domaćih i stranih gostiju plijenila smotra istarskog vola na čemu i počiva Jakovlja. Iz cijele Istre stiglo je 19 volova i 14 uzgajivača.

Nakon mimohoda uz mažoretkinje i pratnju sugrađana do sajmišta, počelo je vaganjem volova i nastavljeno natjecanjem u oranju kako se to nekad radilo. U ovoj posebnoj prigodi mogli su se okušati i posjetitelji. Neki od njih došli su iz Melbourna s idejom "da vola odvedu u Australiju, a ovdje dovedu kengura", čulo se na mikrofon od jednog gosta.

Volovi ljeto teško podnose

- Volovi impozantne veličine ljeto teško podnose, njihova je krv jako gusta, ne vole vrućine i gužve, no njihova disciplina ovisi o vlasniku, govori nam jedna uzgajivačica čiji boškarin pojede oko 500 kilograma sijena u dva tjedna.

Na Jakovlji 2015. najtežim boškarinom proglašen je onaj Marija Udovičića iz sela Gospodi blizu Tinjana. Sa svojih 1.154 kilograma bio je apsolutni prvak. Slijede ga boškarin od 1.130 kilograma Anđela Kazalca iz Kloštra i Galjard od 1.090 kilograma, vlasništvo Severina Jugovca iz sela Bužleti kraj Umaga.

Jugovčev par volova s kojima je orao dobio je i prvu nagradu za poslušnost. U toj je kategoriji drugo mjesto pripalo volovima Maria Udovičića iz Gospodi, a treće mjesto volovima Alde Štifanića. Ljepotom se izdvojio vol Galjardo iz Glavani, vlasnika Stanka Bužlete. Ivana Maružin iz Maružini je sa svojim boškarinom uzela drugo mjesto, a Antonio Maras iz Marasi s Bakinom treće mjesto.

- Volovi koji su osvojili prva mjesta u sve tri kategorije okićeni su vijencima, a prva tri mjesta u svakoj kategoriji dobila su i plakete, kaže načelnik Kanfanara Sandro Jurman i njegove suradnice iz Organizacijskog odbora Sandra Orbanić i Ivana Maružin. Općina Kanfanar organizator je Jakovlje koja se održava zadnje srpanjske subote, kad se slavi pučka fešta povodom blagdana sv. Jakova. Uz jedinstvenu smotru istarskih volova s područja cijele Istre s ciljem promocije i očuvanja te pasmine kojoj prijeti izumiranje, održani su i brojni sportski, kulturni i zabavni sadržaji.

Fotoarhiva svih boškarina

Počelo je u petak poslijepodne nogometnim turnirom veterana i seniora te otvorenjem izložbe "San te doša najti" kanfanarskog fotografa Davida Medena u galeriji Malenica.

- Okosnica izložbe su fotografije volova koji su ove godine sudjelovali na smotri, a koji su fotografirani prije smotre, u svom prirodnom ambijentu, čime je stvorena vrijedna fotoarhiva 19 istarskih volova i njihovih uzgajivača. Dakle, obuhvaćena je gotovo cijela populacija volova u Istri, navode organizatori.

Općina fuža ne bi bila to što jest kada ne bi bilo Fužijade, gastro manifestacije u organizaciji kanfanarskog obrta za proizvodnju tjestenine "Klara Marić" pod čijim su vodstvom i ove godine djeca iz Down sindrom centra iz Pule pravila ovu tradicionalnu paštu, zajedno sa svim ostalima koji su se u tome htjeli okušati.

Ti su fuži potom kuhani, a gosti su sami mogli složili svoj pijat uz odabrani prilog od sezonskog povrća, domaće kokoše, tartufa i, naravno, boškarina. Prikupljen novac od prodaje ovih porcija doniran je djeci iz Down sindrom centra. Za glazbeni program bio je zadužen tamburaški sastav Satir iz općine Rešetari s kojom je Kanfanar pobratimljen.(Paola BARIČEVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter