Jakovlja: Biraju se najljepši istarski volovi

(Aldo POKRAJAC)
(Aldo POKRAJAC)

Ovogodišnja 23. Jakovlja, pučka fešta Kanfanara, s poznatom smotrom istarskih volova, započet će već u četvrtak večernjom završnicom otvorenog teniskog turnira. U petak će tradicionalno u 17 sati igrati nogometni veterani i seniori, a u 19 će se u Malenici otvoriti izložba slika Silvije Maružin. Nešto kasnije na kanfanarskom trgu će krenuti gastro show Fužijada, degustacijom i prilikom za posjetioce da se ogledaju u pripremi fuži. Na trgu će nastupati Bepo Matešić, David Ricov i klapa Kantaduri.

Sama Jakovlja u subotu će započeti u 9 sati tradicionalnom biciklijadom. Nakon mise, u podne će se na trgu otvoriti izložba istarskih suvenira, delicija i vina. Smotra volova će započeti u 17 sati, kada će sa sajmište Pinkolica u koloni krenuti kroz Kanfanar do javne vage. U obližnjoj vali prikazat će se vještine oranja, a nakon povratka na Pinkolici će se dijeliti nagrade za najtežeg, najljepšeg i najposlušnijeg vola.

Večernji dio programa na trgu započet će u 19,30 nastupom KUD-a Dvigrad i gostiju. U nastavku će atmosferu dizati Gustafi i grupa Fan Box. Za ponoć je najavljen veliki vatromet. Fešta će završiti u nedjelju jutarnjim turnirom u gađanju glinenih golubova, a u 14 sati auto utrkom "6. Nagrada Kanfanara".

Najavljujući ova događanja, općinski načelnik Sandro Jurman kazao je da je smotra ukazala na potrebu spašavanja istarskog goveda. Zbog pojačane promidžbe, posebno među turistima, Jurman ove godine očekuje još više posjetitelja.

Anton i Ivan Meden, koji vode smotru volova od samog osnutka, najavili su da će ovogodišnju kolonu 15 istarskih volova predvoditi grla Marija Gašparinja i Severina Jugovca sa zaprežnim kolima. Ivan Meden je pozvao mlađe na uključivanje u organizaciju smotre.

Prva koja se odazvala je mlada uzgajivačica Ivana Maružin iz obližnjih Maružini, koja je na predstavljanje Jakovlje dovela i jednog od svojih volova. Ivana je podsjetila da uzgajivači više ne dobivaju poticaje na kastrirane volove, čiji je uzgoj neisplativ, pa opstaju samo zahvaljujući entuzijazmu uzgajivača i Općine Kanfanar, koja ih honorira za nastup na smotri.

Općina će, nakon ulaska u EU, moći poticati istarske volove do 2015. pa se Ivana Maružin nada će se uzgajivači uklopiti u europsku direktivu poticanja ugroženih životinja, a istarskog goveda s kravama i teladi ima manje od tisuću. (Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter