Jakovinu napustilo troje bliskih suradnika

Tihomir Jakovina (J. PREKALJ)
Tihomir Jakovina (J. PREKALJ)

"Ministarstvo poljoprivrede se raspada na sve strane, unutra nema nikakve vizije niti ideje o vođenju domaće poljoprivredne politike, ali zato ima mnoštvo spletki, podmetanja i tenzija", govore izvori iz Ministarstva poljoprivrede, iz kojeg je ovih dana, službeno zbog osobnih razloga, otišla još jedna pomoćnica ministra Tihomira Jakovine, Vesna Gantner Kuterovac, koja je vodila Upravu za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

To je, nakon Luke Čuljka, koji je vodio ruralni razvoj i EU suradnju, te Gorana Rubina, pomoćnika za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju, odlazak treće čelne osobe neke uprave u Ministarstvu u proteklih 20 mjeseci.

Gantner Kuterovac otišla je, kako je sama izjavila, zbog nemogućnosti da u ministarstvu ostvari svoje potencijale i planove. Gantner Kuterovac vodila je pregovore s mljekarima i radila na Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, donesenom u ožujku ove godine, kojem mnoge seljačke udruge zamjeraju da je pisan isključivo za velike "igrače", prvenstveno Agrokor, koji će, kažu, do zakupa državnih oranica moći puno lakše negoli mala poljoprivredna gospodarstva.

Kako otkrivaju izvori iz Ministarstva, Jakovina je već dugo u sukobu i s vlastitom zamjenicom i stranačkom kolegicom (SDP), Snježanom Španjol, koja navodno pretendira na njegovo mjesto, a komunikacija među njima svodi se samo na najnužnije. Energija se, kažu izvori, troši na takve razmirice, umjesto na konkretne projekte.

Još uvijek ne postoji poljoprivredna strategija kojom bi se pobrojalo koliko čega Hrvatska proizvodi, a koliko joj nedostaje, i kako to namiriti. Osim toga, iako smo članica, u EU do kraja iduće godine ne možemo izvoziti goveda i svinje, budući da na vrijeme nije završeno provođenje testiranja te stoke na određene bolesti, koje se ponavlja u ciklusima od po nekoliko mjeseci. Umjesto toga, u Ministarstvu se energija troši na ponovno provođenje unutrašnje reorganizacije, koja je napravljena prije manje od godinu dana. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter