Jakovina: Voda neće poskupjeti

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Okrupnjavanje i racionalizacija poslovanja vodnog sektora su nužni, to je reforma koja će biti provedena, ali poskupljenja vode u iduće m razdoblju neće biti, izjavio je u srijedu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je sudjelovao na Danu Hrvatskih voda. Novinari su pitali Jakovinu kako komentira pojedine otpore zbog najave okrupnjavanja vodnokomunalnih tvrtki te tvrdnji da će zbog toga voda u manjim sredinama poskupjeti, primjerice u Velikoj Gorici čiji čelnici najavljuju borbu protiv takvog rješenja.

"Okrupnjavanje i racionalizacija poslovanja vodnog sektora je nešto što je nužno, ta reforma će biti dobro pripremljena i bit će provedena", kazao je Jakovina dodajući kako je 160 komunalnih poduzeća koja se bave vodoopskrbom prevelik broj. Sve simulacije koje smo radili znače da ćemo na novim vodouslužnim područjima imati uravnotežene cijene i da će one za građane biti ili niže ili na istom nivou, ali s puno boljom uslugom, rekao je Jakovina. To onda znači, kako je kazao, puno lakšu i bolju provedbu velikih projekata, smanjenje gubitaka u mrežama, racionalnije sustave i dodatnu uštedu.

"Interes par desetaka direktora ili ljudi koji su na određenim funkcijama u komunalnim poduzećima nije moj interes i nije interes Vlade", poručio je. Na pitanje kada će se krenuti sa reformom okrupnjavanja Jakovina je kazao kako su "zakonski prijedlozi pripremljeni, javna rasprava odrađena s velikim brojem konstruktivnih primjedbi koje će biti ugrađene u prijedlog zakona". "To nije nešto što se radi preko koljena, što će se raditi po hitnom postupku ili samo da se odradi, to je reforma koja je nužna", istaknuo je Jakovina.

"Isto tako odgovorno govorim da neće biti poskupljenja vode u idućem razdoblju, kako neki najavljuju. Moramo smanjiti gubitke, učiniti sustav boljim kako bi značajna europska sredstva mogli privući i realizirati", kazao je. Čestitajući djelatnicima Hrvatskih voda njihovu obljetnicu, Jakovina je kazao kako je to tvrtka koja je do sada odradila sve planirane projekte te kako se nada da će se pozitivni trendovi nastaviti. Kao izazove u budućnosti naveo je sredstva koja su na raspolaganju iz EU fondova, gotovo 1,3 milijarde eura u idućem sedmogodišnjem razdoblju. Jakovina vjeruje da će Hrvatske vode znati odgovoriti na taj izazov. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić kazao je kako su do danas vrlo uspješno koristili sredstva iz EU fondova te vjeruje da će tako i ostati. Hrvatske vode, kako je rekao, prate najsigurnije i najsuvremenije trendove, prilagođavaju se novim zahtjevima i kontinuirano unapređuju sustav. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter