Jakovina: Ubrzati raspolaganje zemljištem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Provedbom Zakona o poljoprivrednom zemljištu očekuje se ubrzavanje raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, povećanje korištenja poljoprivrednih površina i formiranje jezgre poljoprivrednih gospodarstava, istaknuo je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u saborskoj raspravi o tom zakonskom prijedlogu.

Zakon će, tvrdi Jakovina, regulirati započeti proces okrupnjavanja poljoprivrednih gospodarstava i poljoprivrednog zemljišta, uvodi se veća disciplina u prenamjeni poljoprivrednog zemljišta te uspostavlja informacijski sustav koji će poboljšati upravljanje poljoprivrednim zemljištima.

Po podacima iz 2005. u Hrvatskoj je ukupno bilo 2.695.037 hektara poljoprivrednog zemljišta od čega je u vlasništvu države bilo 33, a u privatnom vlasništvu 67 posto.

Poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države raspolagalo se, podsjetio je Jakovina, temeljem programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem koje su donosile jedinice lokalne samouprave uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede. Novi zakon, koji je u prvom čitanju u Hrvatskom saboru, predviđa ukidanje tih programa te zabranu prodaje zemljišta, a o davanju u zakup odlučivala bi Agencija za poljoprivredno zemljište.

"Od ukupno 555 jedinica lokalne samouprave 75 općina i gradova na svojem teritoriju nemaju državnog poljoprivrednog zemljišta, a 74 jedinice lokalne samouprave nisu donijele program raspolaganja", podsjetio je ministar poljoprivrede.

Od ukupno 890 tisuća hektara državnog zemljišta u funkciju je po nekom obliku raspolaganja, tjekom posljednjih deset godina, stavljeno 262 tisuće hektara.

Prijedlogom zakona ukidaju se i dosadašnji oblici raspolaganja – prodaja, dugogodišnji zakup poljoprivrednog zemljišta i ribnjaka.

Državno poljoprivredno zemljište i ribnjaci davali bi se u zakup na 50 godina, a zakon predlaže i redoslijed prava prvenstva na zakup, pri čemu bi 60 od 100 bodova nosio gospodarski program zakupca, 20 bodova ostvarivalo bi se na temelju dosadašnjeg posjeda, a 20 bodova nosila bi visina zakupnine.

Polovica novca od zakupa išla bi u državni, a polovica u proračun jedinica lokalne samouprave.

Vlada predlaže i deseterostruko povećanje jednokratnih naknada za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, čime se želi stati na kraj malverzacijama s prenamjenom zemljišta u gradovima i općinama koje su već sada utvrdile prevelik broj građevinskih i poslovnih zona.

Oporba je, replicirajući Jakovini, zakonu zamjerila netransparentnost.

HSS-ovac Branko Hrg vladajućima je predbacio da diskriminiraju lokalnu samoupravu, a HDZ-ov Petar Čobanković rekao je kako je riječ o neprimjerenom obliku centralizacije.

"Ispada da jedinice lokalne samouprave dosad nisu znale provoditi zakon", ustvrdio je Čobanković na što mu je ministar Jakovina odgovorio da će se konačno znati tko je odgovoran te kako i na koji način će se donositi odluke.

"To je zakon o prodaji obiteljskih gospodarstava, zakon o pogodovanju velikima, zakon o 'pljuvanju' jedinica lokalne samouprave, zakon o cvjetanju korupcije", ustvrdio je Zoran Vinković (HDSSB) zapitavši se da li je tu privilegiran Agrokor ili malo obiteljsko gospodarstvo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter