Jakovina: Najvažnije je održati proizvodnju u Purisu

Jakovina i ostali napuštaju upravnu zgradu Purisa (A. DAGOSTIN)
Jakovina i ostali napuštaju upravnu zgradu Purisa (A. DAGOSTIN)

"Važno je da se održi proizvodnja, zadrži što veći broj radnika i da se pronađe strateški partner, a onda i poboljša marketing tvrtke", kazao je ministar Tihomir Jakovina nakon današnjeg radnog sastanka u Pazinu u upravnoj zgradi Purisa d.d. u stečaju, na kojem je sudjelovao prije odlaska u Tinjan na otvorenje Sajma pršuta.

Rekao je da će u tome Purisu pripomoći lokalna samouprava, županijske agencije te ministarstvo poljoprivrede.

- Danas smo na sastanku saznali da postoji već značajan interes više potencijalnih strateških partnera, a s vremenom će se iskristalizirati tko je najkvalitetniji partner za Puris, kazao je Jakovina zaključivši ponovno da je sada najvažnije zadržati proizvodnju te se pobrinuti za osnovno funkcioniranje Purisa u stečaju.

Zatvorenom sastanku sa stečajnim upraviteljem Purisa Zdravkom Čupkovićem, kojeg je inicirao pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, prisustvovali su među ostalima supetarski načelnik Mario Bratulić, županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Graciano Prekalj, saborski zastupnici Tanja Vrbat i Silvano Hrelja te istarski župan Ivan Jakovčić.

- Ne dolazi u obzir da Puris nestane s tržišta, jer bi to značilo gubitak radnih mjesta i gubitak vrhunskog brenda kojega Pazin i Istra imaju, a to nikako ne smijemo izgubiti sada kada se otvaraju nova tržišta, kazao je župan Jakovčić ocijenivši sastanak ohrabrujućim s obzirom da im je stečajni upravitelj predočio vrlo kvalitetan program spašavanja Purisa. - Mislim da stvari idu u dobrom pravcu i da Puris sada ima veliku priliku opstati, moguće i s nekim novim partnerima... Apsurdno je, ali sada kada je Puris u stečaju, mi kao javni sektor možemo puno više učiniti nego prije dok je bio potpuno privatna firma, nastavio je Jakovčić obećavši da će se Istarska županija, Grad Pazin, općine Pazinštine te Agencija za ruralni razvoj Istre "maksimalno uključiti u nastavak proizvodnje i spašavanje Purisa".

Na koji način, pitali smo gradonačelnika Krulčića.

- Županija i lokalna samouprava mogu Purisu pomoći na dnevnoj razini kroz niz manjih mjera na samom terenu. A to je zasigurno interes građana Pazina i Pazinštine, da uz "Kamen", ovaj grad ostane prepoznat i po Purisovu brendu, zaključio je Krulčić. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter