Jakovina: Mljekarska industrija treba surađivati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je danas mljekarska industrija objavila da obustavlja otkup mlijeka s farmi na kojima su utvrđene nedozvoljene razine aflatoksina u mlijeku, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pozvao je mljekarsku industriju da i dalje zajedno rade na rješavanju tog problema kako bi proizvođači nakon poduzetih mjera počeli proizvoditi kvalitetno i zdravstveno ispravno mlijeko.

U protekla dva tjedna od pojave aflatoksina sustav je dobro odradio posao, a danas se pojavio novi problem - dio mljekarske industrije je otkazao nekim svojim kooperantima otkup mlijeka na osnovu svojih kontrola, a nisu obavijestili Ministarstvo koji su to farmeri i o kojem broju farmera se radi, rekao je Jakovina poslije podne u izjavi za novinare.

Tijekom dana kontaktirali smo s dobrim dijelom proizvođača koji su nas zvali da napravimo dodatne kontrole na mlijeku i stočnoj hrani, kazao je Jakovina i najavio da će Ministarstvo to žurno i učiniti, locirati problem i dalje poduzeti mjere.

Na pitanje jesu li Dukat, Vindija i Meggle neopravdano obustavili otkup od nekih svojih kooperanata, Jakovina je rekao kako ne bi želio špekulirati. 

- Ali volio bih da su nas ljudi iz mljekarske industrije na vrijeme obavijestili o toj namjeri i dostavili rezultate svojih kontrola kako bi sustav to mogao potvrditi dodatnom i žurnom analizom. Tražimo od njih da nam dostave rezultate i da se u zajedničkoj akciji napravi sve kako bi proizvođači imali kvalitetno i zdravstveno ispravno mlijeko, kazao je.  

Ističe kako ovo nije problem koji se ne može riješiti i nije problem samo u Hrvatskoj, sličnih problema imaju i susjedi u regiji i neki u EU.

Ovo se može brzo riješiti promjenom stočne hrane, korištenjem mikofiksatora u postojećoj hrani. U ovoj kriznoj situaciji svatko u lancu morat će podnijeti svoj dio odgovornosti i tereta, kazao je ministar Jakovina apelirajući na proizvođače, ali prije svega mljekarsku industriju te poručujući da će država svoji dio odraditi. 

Izvijestio je i da je kukuruz iz robnih zaliha uzorkovan i nalaz je negativan. 

Od 11 uzoraka s farmi koje su poslane na analizu u Beč pozitivno je 10 uzoraka, kazala je pomoćnica ministra Mirjana Mataušić-Pišl izvijestivši da je jučer i danas služba veterinarske inspekcije za pozitivne uzorke izdala privremenu zabranu otkupa mlijeka do snižavanja razine aflatoksina u mlijeku na dozvoljenu razinu.

Uvozni proizvodi uzorkovani su u 92 pošiljke, stigli su nalazi od 56 i samo su četiri pozitivna, dok se ostatak nalaza očekuje. Sve te pošiljke nisu išle dalje u distribuciju dok se ne dobije nalaz, poručila je. 

Stočna hrana je uzeta sa 31 farme i to 79 uzoraka i na 13 farmi su pronađeni pozitivni uzorci, a još se čekaju ostali nalazi.

Ohrabrujuće je da je kod jedne farme, koja je bila pozitivna, u međuvremenu, promjenom ishrane jučerašnji nalaz pokazao da je razina aflatoksina snižena na dozvoljenu razinu. Danas je ponovo uzet službeni uzorak s te farme i s nje se neće obustaviti isporuka mlijeka, kazala je Mataušić-Pišl. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter