Jakovina: Iran iz izolacije izlazi kao - pobjednik!


Iran uspješno završava pregovore o atomskoj energiji i na pragu je ukidanja sankcija i izlaska iz 30-godišnje međunarodne izolacije. Premda se režim od islamske revolucije i dolaska na vlast Homeinija 1979. godine sve do danas nije bitno promijenio, reformski aktualni predsjednik i iskazana pragmatičnost iranskog režima nakon demonstracija 2009. godine uskoro će, možda već za šest mjeseci, iznova pretvoriti Iran u snažnu međunarodnu silu, tim više s obzirom na slabosti arapskih zemalja i, još važnije, postupno povlačenje Sjedinjenih Američkih Država s Bliskog istoka. SAD nema više potreba za naftom te se sele na pacifističko područje. To znači da se Bliski Istok sa svim kaosom približava sferi Europske unije, a koje razdvaja samo Sredozemno more, no taj se kaos neće riješiti bez - Irana. Koji se, pak, neće riješiti svoje vjerske misije.

Sukus je ovo iznimno zanimljivog predavanja koje je u četvrtak, u popunjenoj dvorani Društvenog doma u Premanturi, održao jedan od najistaknutijih hrvatskih povjesničara prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina. Ovaj redoviti profesor svjetske povijesti 20. stoljeća na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu obnaša i funkciju pročelnika Odsjeka za povijest predavanje je naslovio "Odlazak šaha, dolazak Homeinija", a organizirali su ga udruga u kulturi Fenoliga i Javna ustanova Kamenjak. Prvi dio predavanja Jakovina je posvetio okolnostima odlaska šaha Reze Pahlavija u siječnju 1979. i povratka Homeinija iz 15-godišnjeg egzila, čime je označen novi početak ne samo za Iran, šiite i islamske vjernike, već i čitav svijet.

Pritom je posebno istaknuo to što je tada Homeini, gotovo zatvarajući Hladni rat i rasturajući bipolarnu podjelu svijeta, otpisao i SAD i Sovjetski Savez kao "partije sotone" - prve jer su uvijek bile iza iranskog trona i protežirale šaha Pahlavija te ga na koncu i primili teško bolesnog od karcinoma, a SSSR kao ateistički režim koji je ugnjetavao muslimane. Kraljevi su, za Homeinija poganske institucije, 'lakeji zapada', a protiv vlastitog naroda. "Islam nas treba voditi", bilo je Homeinijevo načelo.(Zoran ANGELESKI)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE
 

 


Podijeli: Facebook Twiter