Jakovina: Akcijski plan za mlijeko daje rezultate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konferenciju "Na pragu EU: prehrambena industrija - izazovi i prilike: izvoz-turizam-EU" otvorio je danas poslije podne u Opatiji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je odgovarajući na pitanja novinara kazao kako akcijski plan za rješavanje problema mlijeka s povećanom razinom aflatoksina pokazuje dobre rezultate, te kako predstoje razgovori o proizvodima za koje bi bila smanjena stopa PDV-a.

Na upit za komentar navoda nekih farmera da u otkup nije vraćeno 42 posto mlijeka obuhvaćenog akcijskim planom oko rješavanja problema s aflatoksinom, Jakovina je rekao da je matematika egzaktna znanost. Naglasio je da akcijski plan pokazuje dobre rezultate, ali da ima još dosta posla.

S novom količinom testne hrane pokazujemo da pravilnom ishranom i pridržavanjem uputa struke problem možemo riješiti. Istaknuo je da se ne taje podaci o uzorcima mlijeka s farmi, da je riječ o velikom broju uzoraka koji se moraju analizirati te da uvijek ima bundžija koji će govoriti da nešto ne valja, a da su neki od takvih farmera odbili uzeti zamjensku hranu.

Dodao je da se rezultati ne šalju pojedinačno farmama, da se radi o setu uzimanja uzoraka i da će se nakon analize ukazati farmerima trebaju li zamjeniti stočnu hranu.

Sutra će se na svim farmama, na kojima je u mlijeku bila povećana količina aflatoksina, raditi cjelovito uzimanje uzoraka kako bi se vidjeli učinci zamjenske hrane, najavio je napominjući da će se do kraja tjedna znati kakva je situacija na tim farmama.

Na pitanje zna li se točan broj spornih farmi, odgovorio je da je određeni broj farmi vraćen u sustav otkupa, ali da cijela akcija kontrole ide dalje te da se radi o oko 600 farmi, što je oko 5 do 6 posto primarne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj.

Govoreći o smanjenju PDV-a na neke proizvode, ministar je kazao kako predstoje razgovori o tome na koje bi se to proizvode moglo primjeniti te da je napravljena analiza u više smjerova - proizvoda koje koriste starije osobe, mladi i djeca, proizvoda čija je proizvodnja u Hrvatskoj relativno visoka i obuhvaća primjerice pileće meso, puretinu, ribu, dio voća, mliječne proizvode, konditorske proizvode i proizvode od tijesta.

Ocijenio je da prehrambena industrija pokazuje pozitivne rezultate te da bez jake prehrambene industrije poljoprivredna proizvodnja ima slabe mogućnosti.

Odgovarajući na pitanja, Jakovina je kazao da nam ni do sada nije bio blokiran ulazak na EU tržište, ali da to tržište nismo dovoljno iskoristili te da nismo iskoristili ni mogućnosti većeg pristupa na treća tržišta. S našom razvojnom bankom i resornim ministarstvom trebamo napraviti još iskoraka da se u tome pomogne, a svoj dio posla mora odraditi i gospodarska diplomacija.

Govoreći o potporama napomenuo je da više nema horizontalnih mjera potpore, ali da će biti na raspolaganju, prema programu ruralnog razvoja koji je u izradi, gotovo 333 milijuna eura na godinu, te da bi tu svi dobri projekti primarne proizvodnje i prerađivačkog sektora mogli pronaći sredstva za financiranje. (Hina)

Podijeli: Facebook Twiter