Jakovčiću nagrada "Fulvio Tomizza"

(G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
(G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Nagradu "Fulvio Tomizza", što je dodjeljuje tršćanski Lions klub, ove će godine dobiti donedavni istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Nino Jakovčić. Nagrada za dodjeljuje za poštovanje vrijednosti multikulturnog društva i ljudskih prava, a prethodnih godina dobitnici su bili Predrag Matvejević i Giacomo Scotti, među drugim književnicima i intelektualcima. Jakovčić je prvi političar koji je dobio nagradu "Tomizza".

"Doživljavam to kao nagradu za poticanje i očuvanje ljudskih prava i to ima široku vrijednost. Radi se o toleranciji prema svakome, kako bi se biblijski reklo - ljubav prema bližnjem svome - neovisno o vjeri, naciji, spolu ili boji kože. Za mene je to takva nagrada," objašnjava Jakovčić.

Pokojnog književnika Tomizzu, čija je obitelj potjecala iz okolice Umaga, dok je on živio u Trstu, Jakovčić je osobno poznavao.

Kaže da cijeni činjenicu da je prvi političar koji dobiva Tomizzinu nagradu: "Nisam samo političar, politiku sam želio maknuti od običnog trivijalnog posla. Slogan s kojim sam prvi puta postao istarski župan bio je 'Više od politike'- 'Nonsolopolitica' i taj slogan govorio je za mene što želim činiti i što je politika IDS-a".

Dodjela nagrade "Fulvio Tomizza" održat će u petak u Trstu. (D. GRAKALIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter