Jakovčić:Jasno je da je Plan 21 mrtvo slovo na papiru

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Počasni predsjednik IDS-a i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić priključio se danas građanima koji su svojim potpisima dali podršku Ivi Josipoviću u novoj kandidaturi za Predsjednika Republike. Tom prigodom rekao je da i svojim potpisom daje javnu podršku Josipoviću koji je odradio zahtjevan i težak mandat u proteklih pet godina.

- Očekujem da će u novom mandatu još čvršće voditi našu zemlju i da će iskoristiti sve svoje ustavne mogućnosti da pripomogne Vladi i Saboru kako bi Hrvatska izašla iz ove krizne situacije. S predsjednikom Josipovićem sastat ću se narednog tjedna kada ću ga izvijestiti o Jadransko-jonskoj strategiji Europske unije i vjerujem i da i ta strategija može biti mehanizam putem kojeg Hrvatska može napraviti korak naprijed.

Jakovčić predviđa da je Josipović blizu pobjede već u prvom krugu, no dodaje sve ovisi o odazivu birača. Komentirao je i podršku koju je u eteru Osječke televizije predsjedniku Josipoviću dao Vojislav Šešelj. "On je ratni zločinac i veliki provokator i čudi me odluka Haškog suda o njegovom puštanju na slobodu i to što nisu znali s kim imaju posla. Dobro je u svemu tome što se građani Srbije nisu poveli za njim i što on danas u političkom smislu u Srbiji praktički ne znači ništa.

Osvrnuo se i na novi Zakon o regionalnom razvoju o čemu će se narednog tjedna glasovati u Saboru, a čemu se oštro protivi IDS.

Jakovčić tvrdi da je zakon loš te da će izazvati vrlo negativne posljedice. Smatra da će time već ionako financijski osakaćene županije, gradovi i općine dodatno izgubiti i ono malo prihoda što imaju.

-To pokazuje da niti ova Vlada nema senzibiliteta prema lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Još prije dvije godine sam rekao da je Plan 21 mrtav, pa me napao tko god je mogao, no uvjeren sam da danas više nitko ne dvoji da je Plan 21 "mrtvo slovo na papiru" . Što se tiče mogućeg povlačenja sredstva iz fondova, normalno je da jedinice lokalne samouprave imaju pristup i mogućnost kandidiranja projekata na fondove, međutim i prije pet godina sam upozoravao da gradovi, općine, županije nemaju dovoljno vlastitih sredstava da bi participirali u onom djelu kojem trebaju, a to je najmanje 15 posto da bi mogli povući sredstva.  To će biti praktički nemoguće osigurati jer ne mogu gradovi i općine u pitanje dovesti školstvo, vrtiće i sve ono osnovno za što su zaduženi, rekao je Jakovčić. (D.B.PALKOVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter