Jakovčić:Azijske destinacije ugrožavaju europski turizam

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Jedini istarski europarlamentarac Ivan Jakovčić ove je godine u Europskom parlamentu pokrenuo inicijativu za osnivanjem Europske turističke zajednice. Bila bi to svojevrsna turistička vlada koja bi se na razini Unije bavila turističkom politikom i promocijom Europe kao destinacije. Naime, Europa je najtraženija destinacija svijeta, a zajednička promocija cijelog kontinenta nije nova stvar.

O tome se govori već duže vrijeme, posebno od kada su svoja putovanja u inozemstvo ojačala tržišta Azije te Sjeverne i Južne Amerike. Upravo kako bi pridobili čim više gostiju s tih rastućih tržišta, posebno Kine, Japana, Brazila, Indije i SAD-a mnoge se europske zemlje zajednički promoviraju. Dosad je Hrvatska se na dalekim tržištima promovirala zajedno sa Slovenijom.

Inicijativa je prije više od mjesec dana formalno predana u obliku takozvanog usmenog pitanja, a u Parlamentu ju je potpisalo 60 parlamentaraca.

- Zamislite jednu pravu europsku turističku Vladu! To je to! Pokrenuo sam ovu inicijativu prije
tri-četiri mjeseca jer sam razočaran što se o turizmu naprosto premalo govori u Europskom parlamentu. I to sam utvrdio u nekoliko rasprava u Auli Parlamenta. Turizam je u osnovi najjača europska gospodarska grana, a drži se u drugom planu. Želim svojim angažmanom to promijeniti. Osnivanje Europske turističke zajednice samo je dio te cjelovitog i širokog angažmana. Procedure su uobičajeno dulje, ali očekujem da se već za nekoliko mjeseci stvari počinju mijenjati. Osjećam da imamo snage to učiniti, istaknuo je Jakovčić, član Kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu.

Ideja je stvoriti fleksibilnu strukturu koja bi bila formalno tijelo Europske unije i bavila bi se pitanjima turističke politike. Jakovčićeva je ideja da bi svaka zemlja trebala delegirati jednu osobu, a u sklopu te zajednice raspravljalo bi se o projektima koji će se financirati, pitanjima konkurentnosti
destinacija i zajedničkoj promociji na razini više zemalja ili cijele Europe.

- Promocija Europe u svijetu, što se već radi, treba sveobuhvatan pristup turizmu i u mnogim zemljama još puno jače poticati njegov razvoj. Takva bi Vlada trebala senzibilizirati i argumentirano osiguravati ubrzano rješavanje krupnih ekoloških i komunikacijskih problema u mediteranskim zemljama, stvoriti sinergiju sa kulturnom i prirodnom baštinom, kroz EIB i Junckerov fond poticati ulaganja u turizam, stvoriti jedinstveni europski sustav turističke kvalitete koji je danas vrlo raznolik, ulagati u obrazovanje i još mnogo toga, navodio Jakovčić.

Vjeruje da će predsjedništvo Parlamenta prihvatiti prijedlog da se raspravi o tom pitanju, što se može očekivati do kraja godine. A procedura oko osnivanja zajednice potrajat će puno duže.

- Objektivno, situacija nije povoljna jer malo koga briga za turizam. Trebat će nam koja godina. Najprije trebamo cijeli pristup turizmu promijeniti i zato moj prijedlog ispada radikalan. Ipak, inicijativa već ima dobru podršku mnogih zastupnika i zastupnica u Parlamentu i tjerat ćemo Komisiju da u konačnici prihvati institucionalizirano vođenje turističke politike i na europskom nivou. Uhvatio sam se tog izazova jer vjerujem u uspjeh, a pogotovo sam siguran da bez ozbiljnog posvećivanja turizmu Europa neće zadržati mjesto prve svjetske destinacije, zaključuje Jakovčić.

Naime, u svom pitanju Parlamentu Jakovčić upozorava na to da se u Europi, koja je godinama lider u turističkoj industriji s udjelom od 52 posto dolazaka, očekuje pad turističkog prometa u korist ponajprije azijskih destinacija i Bliskog istoka, pa bi Europa mogla pasti na čak 41 posto do 2030. godine.

Inače, u dokumentu koji je Jakovčić uputio predsjedništvu Europskoga parlamenta na razmatranje navodi se da turizam generira više od 10 posto europskog BDP-a, s više od 10 milijuna zaposlenih u 1,8 milijuna tvrtki koje se bave turizmom. Također, turizam nudi širok raspon mogućnosti izravnog i posrednog zapošljavanja u gotovo svim sektorima u nacionalnim gospodarstvima. (B.BAN)



 


Podijeli: Facebook Twiter