Jakovcica se bira unatoc sukobu interesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ivan Jakovcic je dokazano bio u sukobu interesa, ali ponovno je izabran za župana. Biraci bi trebali kazniti one za koje je dokazan sukob interesa jer cemu služe zakoni ako se takvi politicari i dalje toleriraju i ponovno biraju, što nije dobro za razvoj demokracije u Hrvatskoj", kazao je saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja danas u prostorijama Istarske razvojne agencije (IDA), gdje je održana tribina "Sprecavanje sukoba interesa" koju je organizirala Istarska županija i Udruga pravnika u upravi Istarske županije na poticaj Transparency Internationala.

Hrelja, inace i clan saborskog Povjerenstva za odlucivanje o sukobu interesa, aludirao je na slucaj "Tavan" iz 2004. kada je istarski župan od Grada Poreca kupio nekretninu za koju je tražio odgodu placanja, cime je svoj privatni interes stavio iznad javnog i tako kršio Zakon o sprjecavanju sukoba interesa. Predsjednik Transparency Internationala Zorislav Antun Petrovic kazao je da je sprecavanje sukoba interesa iznimno znacajno za suzbijanje korupcije kao i za povecanje povjerenja gradana u izabranu vlast.

"Na nogometnoj utakmici Hajduka nece suditi sudac iz Splita, a Istri nece sudac iz Pule. Na isti nacin sukob interesa se treba sprijeciti i medu dužnosnicima da bi mogli donositi kvalitetne odluke bez vanjskih utjecaja", slikovito je opisao Petrovic. Dodao je da se Zakon o sprecavanju sukoba interesa poceo aktivno primjenjivati od 2005. te da je situacija sve bolja jer su gradani svjesniji ovoga problema.

Zanimljivo je da je prošlog tjedna saborsko povjerenstvo prvi put propisalo novcanu kaznu zbog sukoba interesa jer dosad je praksa bila da se imena dužnosnika samo objavljuje u službenim glasilima lokalnih uprava. Rijec je o SDP-ovom zastupniku i dakovackom gradonacelniku Zoranu Vinkovicu koji je kažnjen s 10.000 kuna jer je tijekom prošle godine protupravno od Sabora naplatio putne troškove iako je na sjednice dolazio službenim gradskim automobilom.

"Ne znam je li ime župana objavljeno u javnom glasilu Istarske županije, u svakom slucaju ni ovakve novcane kazne nisu dovoljne sve dok ti isti politicari i dalje vladaju", komentirao je naknadno Hrelja. Dodao je da je vecina politicara u Istri predala imovinske kartice, a na nivou Hrvatske to još nije ucinila cetvrtina, ali da imovinska kartica ne smije ostati jedini mehanizam kontrole dužnosnika.


Podijeli: Facebook Twiter