Eurozastupnik Ivan Jakovčić reagirao je na recentne izjave slovenskog ministra poljoprivrede Dejana Židana koji je javno ustvrdio da će teran ostati slovensko vino te da Hrvatska nije u prilici proglasiti istarski teran autohtonom vinskom sortom. Jakovčić je, u pomalo neformalnom pismu Philu Hoganu, povjereniku za poljoprivredu u Europskoj komisiji, opovrgnuo navode slovenske strane o teranu.
"Obraćam Vam se kao priznati europski vinski sommelier, a očekujem da će me belgijska pivska zajednica uskoro priznati kao pivskog sommeliera", započeo je Jakovčić svoje otvoreno pismo te nastavio: "U naše razgovore, koje smo u više navrata vodili o problemu priznanja terana kao vina koje se već stoljećima proizvodi u Hrvatskoj, Sloveniji i u Italiji, slovenski ministar poljoprivrede Židan nedavno je unio potpuno novu dimenziju. Naime, ministar Židan je slovensku javnost upoznao s činjenicom da je problem terana Vama objasnio usporedivši vino teran s pivom Guinness. Ministar Židan je rekao 'da se Vi, kao Irac, bolje razumijete u pivo nego u vino', te je dodao usporedbu s teranom 'kao situacijom kad bi neki Slovenac kupio ječam u Irskoj, a onda taj ječam u Sloveniji preradio u pivo i to proglasio izvornim pivom Guinness'."
"Ta izjava je vrlo smiješna i mene brine što je takvu izjavu dao ministar poljoprivrede jedne europske vlade. U toj izjavi ima mnogo pogrešaka, ali ja ističem samo jednu: poznato je da se pivo ne proizvodi samo od ječma. Upravo Guinness ima vrhunsku kvalitetu zbog visokokvalitetne vode koja se koristi u njegovoj proizvodnji", objašnjava eurozastupnik Jakovčić, pa kaže: "Teran se kao vino proizvodi u Istri i na Krasu, a to su područja koja danas pripadaju Republici Hrvatskoj, Republici Sloveniji i Talijanskoj Republici. Lako je dokazati da se teran stoljećima proizvodio i u današnjem hrvatskom dijelu Istre te da su u teranu uživali mnogobrojni ljubitelji istarskih vina."
"Usporedba koju je slovenski ministar Židan napravio, usporedivši ječam s grožđem, nije samo smiješna, već je potpuno apsurdna. Teran se u Istri danas uzgaja u vinogradima koji se nalaze vrlo blizu podruma u kojima se teran pretvara u vrhunsko vino. Dakle, usporedba o seljenju grožđa na druga područja, ili čak u druge države, zaista je apsurdna", podvlači Jakovčić u svom pismu povjereniku Philu Hoganu.
"Želim još jednom potvrditi i naglasiti da mojom inicijativom ni na koji način ne želim umanjiti temeljni interes i pravo slovenske strane na korištenje imena teran. Hrvatska, Slovenija i Italija imaju pravo na korištenje imena teran kao izvornog vina koje se proizvodi u sve tri europske zemlje. Koristim ovu prigodu kako bih još jednom ponovio prijedlog da Europska komisija oformi zajedničku stručnu radnu skupinu koja bi odgovorila na samo jedno bitno pitanje: je li istina da se vino teran stoljećima proizvodi i u hrvatskom dijelu Istre ili to nije istina", poručio je Ivan Jakovčić u pismu europskom povjereniku za poljoprivredu. (D. GRAKALIĆ)