Jakovčić: Želim uspjeh ove Vlade

Ivan Jakovčić (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Ivan Jakovčić (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Ivan Nino Jakovčić danas silazi s vrha vlasti u Istri. Štafetnu palicu preuzima IDS-ov Valter Flego, kojem će Jakovčić, do daljnjega, ostati stranački šef. Funkciju napušta dobro raspoložen zbog velikog izbornog uspjeha svoje stranke, ali ga to, kao iskusnog političara, ne zavarava.

- Moramo jačati IDS u sredinama gdje smo slabo prošli, kaže, i najavljuje strateško povezivanje s HNS-om, okupljanje pokreta regionalnih stranaka te novi izlazak na europske izbore za godinu dana.

- Kakav je osjećaj kada se nakon dugo vremena napušta istaknuta pozicija, u vašem slučaju istarskog župana? Je li to tuga ili sreća?

- Naravno da su osjećaji pomiješani jer za jednog Istrijana najveća čast u politici je funkcija istarskog župana. Biti ministar ili europarlamentarac nije tako sudbonosno. Svakako sam sretan jer vjerujem da ostavljam veliki broj velikih i malih realiziranih ili započetih projekata. Ipak, najbitnije je da je Istra izborila svoj politički, ekonomski i kulturni identitet na Hrvatskoj i europskoj sceni!

- Novom županu Valteru Flegu ostavljate nekoliko projekata - pulsku bolnicu, dovršetak Ipsilona, "Brijuni rivijeru", možda i željeznički tunel kroz Učku… Što je realno da se napravi i završi za jedan mandat?

- Siguran sam da će Valter biti odličan župan i želim mu puno sreće i uspjeha u radu. Bude li me trebao, bit ću mu u svakom trenutku na raspolaganju Uvjeren sam da je bio odličan izbor i to su građani Istre prepoznali. Osim važnih projekata koje će on sigurno nastaviti, Valter će imati nove ideje koje će obilježiti njegov mandat. Bude li političke volje u Zagrebu, pulska bolnica i brijunska rivijera mogu se započeti, a veći dio toga i završiti u četiri godine. Pulska bolnica svakako!

- U medijima tražite koalicijski sastanak, iako je očito da vas šef SDP-a ignorira. S vama se slažu HNS i HSU, ali zna se tko je gazda u koaliciji?

- Okrenut sam prema budućnosti. Izbori su iza nas. IDS je dostojanstveno nastupao u izbornoj kampanji i dostojanstveno smo proslavili pobjedu. Bez uvreda, vrijeđanja i omalovažavanja.

- Može li IDS snositi dio odgovornosti za politički projekt koji se zove Kukuriku Vlada, ako se o tome više ne postižu nikakvi dogovori niti se vode razgovori?

- Smatramo se prvenstveno odgovornima za resor turizma i izgradnju cesta jer to pokrivamo. Siguran sam da će ministar Darko Lorencin i direktor Hrvatskih cesta Edo Kos biti uspješni dio naše koalicije. Želimo uspjeh ove Vlade jer prave alternative nema i ne uspijemo li sada - slabo nam se piše. (razgovarao D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter