Jakovcic za istražno povjerenstvo o Hypu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Ivan Jakovcic pozvao je Hrvatski sabor da osnuje istražno povjerenstvo za Hypo Alpe Adria banku i njezino poslovanje u Hrvatskoj.

- Interes IDS-a i mene kao predsjednika stranke je da se što prije i što temeljitije istraži poslovanje Hypoa u Hrvatskoj, a posebno u Istri. To je jedini nacin da prestane desetogodišnja praksa napadanja mene i stranke zbog Hypa, naglasio je Jakovcic u cetvrtak na konferenciji za novinare u Saboru.

Napomenuo je da je za nedavnog posjeta Austriji s tamošnjim parlamentarnim zastupnicima razgovarao o aferi Hypo koja je, napominje, austrijska bankarska afera, te o potrebi osnivanja istražnog povjerenstva za Hypo i u austrijskom parlamentu.

- Dvadeset godina casno obavljam svoje dužnosti u politici i stoga me izrazito vrijedaju primjeri medijske korupcije kojoj sam izložen, istaknuo je Jakovcic na konferenciji za novinare.

- Demantiram da sam se nalazio s Jorgeom Haiderom pet puta u Austriji, kako je objavio jedan zagrebacki tjednik, rekao je Jakovcic i novinarima podijelio pismeni dopis Hannesa Antona, šefa protokola pokrajine Koruške, u kojem se navodi da se Jakovcic u Klagenfurtu nikada nije sastajao s predsjednikom Haiderom.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojic rekao je u cetvrtak da ce Odbor od nadležnih parlamentarnih tijela u Austriji zatražiti medunarodnu pravnu pomoc u cilju dobivanja podataka vezanih uz medunarodnu istragu oko Hypo banke.

"U dogovoru s našim ministarstvom vanjskih poslova i u konzultaciji s Državnim odvjetništvom od njih cemo zatražiti sve potrebne podatke", rekao je Ostojic nakon zatvorene sjednice Odbora. Istaknuo je da ce, ako bude potrebno, radi toga putovati u Austriju zajedno s potpredsjednikom Odbora Tomislavom Culjkom.

Ostojic je istodobno odbio komentirati današnji prijedlog Ivana Jakovcica za osnivanjem istražnog povjerenstva vezanog za poslovanje Hypo banke u Istri. "To je Jakovcicevo pravo, ali Odbor se odlucio za ovaj put jer mislimo da je on ucinkovit", istaknuo je Ostojic.


Podijeli: Facebook Twiter