Jakovčić: Vrijeme je za dijalog


Kao što je bilo za očekivati, na večerašnjoj sjednici predsjedništva IDS-a u Puli jednoglasno je izglasan Etički kodeks IDS-a koncipiran kao jedna od najdemokratičnijih solucija za iskazivanje namjere za kandidaturu za župana u Istri.

Potpredsjednik stranke Damir Kajin nije se pojavio na sjednici zbog, kako je izjavio, toga što ne želi sudjelovati u igrokazu Ivana Jakovčića koji zbog osobnih ambicija šalje mlade ljude u "minsko polje". Šef IDS-a Ivan Jakovčić je pak nakon sjednice, u obraćanju novinarima, izjavio da su takve Kajinove riječi u najmanju ruku neprimjerene i sramotne.

- Nazivati Borisa Miletića, Valtera Flegu, Givannija Sponzu i sve ostale članove IDS-a diljem Istre djecom nije korektno i nije fer. Zašto Damir Kajin nije došao na sjednicu trebate njega pitati. Pet tisuća članova IDS-a nisu igrokaz. Ti ljudi, žitelji Istre nisu "minsko polje". Kolega Kajin je svoje kolege nazvao djecom a zaboravlja da su pritom svi ti ljudi stajali iza njega kada se kandidirao za predsjednika republike i za saborskog zastupnika. Unazad nekoliko mjeseci sam najavio odlazak iz politike. Tada su se mnogi povampirili. Na žalost, posljednjih dana sam čuo mnoge ozbiljne uvrede na svoj račun i ispod su svakog nivoa. Ostat ću dostojanstven i ponavljam svima onima koji me žele diskreditirati, neka me jednom zauvijek puste na miru jer se želim uzdignute glave ostaviti politike. Ne očekujem riječi hvale za moj odlazak s političke scene. Proziva me se da idem u izbore za župana, u trenutku kada sam odlučio se povući iz svega toga. Želim promjene u Istri koje će našoj regiji donijeti nove ljude, nove vrijednosti i nove izazove. Treba biti hrabar u životu i reći vrijeme je da se povučem te da nova lica Istre dođu na političku scenu, rekao je Jakovčić.

Na novinarski upit je li na sastanku bilo govora o tome da se Damir Kajin izbaci iz stranke Jakovčić je to kategorički odbacio.

- Apsolutno o tome nije bilo riječi. Kolega Kajin je potpredsjednik IDS-a i nije mi poznato zbog čega nije došao. Ukoliko se želi kandidirati za župana morat će, kao i svih ostalih pet tisuća članova potpisati Etički kodeks, rekao je Kajin.

Na posljednje napade čelnika SDP-a i rečenice da vodi stranku kao mafijašku organizaciju, Jakovčić je poručio da je vrijeme za dijalog.

- Nesuglasice među strankama su uvijek postojale. Ovoga tjedna je bio veći okršaj, međutim predlažem da sjednemo i razgovaramo. Mislim da je poziv na dijalog najvažnija stvar. IDS neće pasti pod ničiji pritisak i neće dozvoliti da se obistine nebulozne makroteze o brisanju istarskog identiteta i spajanja s drugim regijama. To jednostavno neće proći. Bezrazložno je komentirati izjave da vodim mafijašku organizaciju. IDS je stranka koja je više od 20 godina na čelu Istre. Na žalost bila je često izložena prijetnjama i uvredama i bila je i te kako praćena od raznih "državnih tijela". Mnogi su čekali da učinim grešku ne bi li mi nanijeli štetu. Imam čiste ruke, a to zna i Damir Kajin, unatoč tome što se ovih dana koristi vrlo teškim riječima... Kolega Kajin je za IDS učinio puno toga dobrog. Međutim u posljednje vrijeme, čini mi se, da način na koji djeluje neće ići u prilog njegovoj kandidaturi, rekao je Jakovćić.

- Dok ima IDS-a Istru neće nitko "osvajati". IDS će čvrsto držati većinu u Istri neovisno o Kajinovim kontaktima s drugim strankama. IDS će imati novog župana bio to Kajin ili netko drugi. U slučaju da Damir Kajin dobije većinu glasova članova, imat će moju punu podršku i stat ću uz njega neovisno o tome što je sve dosad govorio o meni, kaže Jakovčić.

Upitan nije li kontaktirao premijera Milanovića ovih dana, Jakovčić je rekao da je komunikacija postojala, doduše indirektna.

- Naši su suradnici s obiju strana kontaktirali. Vjerujem da će se tonovi smiriti i da će se nastaviti dijalog. IDS je odlučio da će samostalno izaći na izbore jer ne očekujemo da će povjerenici SDP-a željeti razgovarati s nama. Mi ćemo za stol sjesti s legalno izabranim rukovodstvom SDP-a. Čekamo izbore unutar te stranke. Politiku Istre i IDS-a vodit će novi ljudi. Oni su nova energija, nova snaga. Želja za jakom Istrom će biti nit vodilja svih nas. Očekujem da će nove osobe dati novi duh i novi ton stranci, zaključio je Jakovčić. (Cristian Bruno GALIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

Flego vjeruje u pobjedu

Uoči same sjednice predsjedništva IDS-a koji je netom započeo najizgledniji kandidat za župana buzetski gradonačelnik Valter Flego je izjavio okupljenim novinarima: "Ovakav način glasanja koji je predložen je najdemokratičniji način na koji jedna stranka može predložiti kandidata za župana. Mislim da sam spreman biti župan i sasvim sam siguran da ću u toj utrci pobijediti".


Podijeli: Facebook Twiter