Jakovčić: Vino je dio identiteta Europe


IDS-ov europarlamentarac Ivan Jakovčić predložio je Europskom parlamentu donošenje Rezolucije o godini vina. Jakovčićeva inicijativa dočekana je pljeskom od strane eurozastupnika iz nekoliko drugih "vinskih" zemalja, poput Slovenije i Austrije.

U prijedlogu rezolucije navodi se kako je "Europska unija daleko najveći proizvođač, izvoznik i uvoznik vina u svijetu", te kako se tim poslom bavi oko tri milijuna stanovnika Unije. Vrijednost vinarske industrije u EU iznosi oko 8,9 milijardi eura godišnje, dok se izvozom vina prihoduje više od 6 milijardi i 400 milijuna eura svake godine.

"Ima puno razloga zašto sam predložio ovu Rezoluciju o godini vina", pojašnjava Ivan Jakovčić i dodaje: "Vino je dio europske tradicije, ekonomije, kulture pa i identiteta. Stoga je važno pokušati podcrtati i te činjenice. Na ovaj način želim ući i u polemiku sa onima koji razmišljaju kao bi kulturu vina u Europi smanjili ili gotovo ukinuli zbog činjenice da vino sadrži male količine alkohola. Kako mislim da je neprihvatljivo vino poistovjećivati sa pićima koji imaju znatne količine alkohola želim na taj način podcrtati važnost vina." Bit će to, smatra Jakovčić, duga bitka. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter