Jakovcic: Veletržnicu ribe staviti u funkciju!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ribarima cemo sufinancirati troškove vezova i iskrcaja, a kocarima isplatiti pomoc od 100 kuna po kilovatu pogonskog stroja kao jednokratnu pomoc u ovoj godini, najavio je državni tajnik za ribarstvo Tonci Božanic na otvaranju 6. sajma ribarstva i ribarske opreme "Crofish". Rekao je da resorno ministarstvo "radi u granicama moguceg maksimuma" ne bi li u teškim vremenima pomoglo ribarskom sektoru.

Podsjetio je da se ribarima isplacuju poticaji za ulov, preradu i uzgoj plave ribe u maksimalnom zakonskom iznosu, te tržišna kompenzacija od 14, odnosno 22 posto, ribarima udruženima u zadrugu za bijelu ribu. Pohvalio je istarske ribare koji, kako navodi, prednjace u interesnom udruživanju. Ministarstvo bespovratnim sredstvima potice to udruživanje, a sufinancira i placu upravitelja i jednog radnika u zadrugama, podsjeca on.

Na otvaranju sajma župan Ivan Jakovcic je govorio o nefunkcioniranju veletržnica ribe. - Nisam zadovoljan kako stoji projekt porecke veletržnice. Vidjeli smo da ona ne funkcionira. Ako smo u nju investirali milijune kuna moramo dogovoriti što cemo s njom. Zato me ribari nece moci nagovarati da krenemo u gradnju veletržnice u Puli dok ne stave u funkciju postojecu, kazao je.

Resorni županijski procelnik Milan Antolovic kasnije je na konferenciji za novinare ublažio Jakovciceve rijeci, kazavši da se kapaciteti veletržnice u Porecu koriste, ali da nije u funkciji burza ribe. Uvjeren je, s cime se složio i Božanic, da ce veletržnice proraditi punom snagom tek ulaskom Hrvatske u EU. Rekao je i da gradnja veletržnice u Puli i dalje ostaje strateški cilj Županije.

No, pulski bi ribari zato mogli napokon dobiti ribarsku luku. Taj je projekt župan najavio kao jedan od prioritetnih u novom ciklusu ulaganja u istarsko ribarstvo. Ta bi luka bila smještena u uvali Zonka, bivšoj vojnoj luci u pulskom zaljevu, koja se i ranije spominjala kao moguca lokacija za ribare.

Na sajmu, ciji je ovogodišnji partner Zadarska županija, sudjeluje 60 izlagaca iz Hrvatske i Italije, što je 30 posto više u odnosu na lani. - Ovaj porast izlagaca je nada da smo na ispravnom putu u razvoju ribarskog sektora u Istri i Hrvatskoj, kazao je Antolovic.

I dok je na mnogobrojnim štandovima bilo sve uglavnom u znaku ribe, ribarstva i mora, na štandu Istarske županije zamijetili smo da je glavna zvijezda ipak bio pršut. (B. ŽIŽOVIC, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter