Jakovčić uzima EU-mandat socijalistima?

Arhiva (D. ŠTIFANIĆ)
Arhiva (D. ŠTIFANIĆ)

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić ponovio je u subotu na Hrvatskom radiju svoju priču da ga je premijer Zoran Milanović navodno ucjenjivao na način da mu je svojedobno nudio mjesto na SDP-ovoj izbornoj listi za Europski parlament, a u zamjenu tražio da socijaldemokrati preuzmu vlast u Puli.

U SDP-u tvrde da je razgovor o takvoj razmjeni političkih pozicija zapravo inicirao predsjednik IDS-a, a ne premijer, međutim, upozoravaju da takav aranžman praktično ne bi bio ostvariv, pa makar možda obje strane bile za njega zainteresirane. Naime, zastupnici u Europskom parlamentu ne predstavljaju primarno zemlje u kojima su izabrani, nego svaki od njih pripada određenoj političkoj frakciji koje se međusobno natječu za što veći utjecaj u vodećim tijelima Europske unije. A SDP i IDS su članovi različitih europskih stranačkih grupacija.

SDP je u Stranci europskih socijalista (PES), dok je IDS učlanjen u ALDE, savez europskih liberalnih i demokratskih stranaka. Dakle, kad bi neki IDS-ovac, konkretno Ivan Jakovčić, temeljem predizborne koalicije sa SDP-om ušao u Europski parlament, on bi se pridružio frakciji ALDE, čime bi socijalisti ostali bez jednog mandata.

- Nama bi to u PES-u sigurno zamjerili jer u Europskom parlamentu važno je svako zastupničko mjesto. Doduše, postoji mogućnost da se Jakovčić ili netko drugi iz IDS-a unaprijed obveže da će u slučaju izbora na listi sa SDP-om ući u PES. Ali, ne znam zašto bi to Jakovčić učinio i kakvog bi onda smisla imalo članstva IDS-a u ALDE-i, objasnio nam je visoki SDP-ov dužnosnik.

Iz istog razloga SDP neće koalirati niti sa HNS-om, svojim strateškim partnerima u Vladi. HNS je također godinama član ALDE koja se donedavno zvala ELDR.

- Zato je izvjesno da ćemo samostalno nastupiti na europskim izborima i pokušati osvojiti što više zastupnika za PES, ističe naš sugovornik iz SDP-a.

Hrvatska će imati 12 mjesta u Europskom parlamentu, a ona će se u svibnju iduće godine (na dan lokalnih izbora) birati proporcionalno uz izborni prag od pet posto.

Jozo Radoš, HNS-ov promatrač u europarlamentu, potvrđuje da bi u Bruxellesu čudno gledali kad bi SDP primio na listu IDS.

- Ali, te opasnosti nema kad je riječ o HNS-u jer mi imamo snage da sami osvojimo mandat, a ako bismo formirali predizbornu koaliciju sa SDP-om možda bi socijaldemokrati mogli dobiti jedno mjesto više, rekao nam je Radoš.

Laburisti najavljuju da na izbore za EP idu samostalno. - Vjerujem da možemo osvojiti barem jedan mandat, a naš zastupnik će biti nezavisni, kaže Dragutin Lesar. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter