Jakovčić: Upitna opskrba strujom u Istri

(Arhiva GI)
(Arhiva GI)

Istarski župan Ivan Jakovčić te gradonačelnici i načelnici, nakon što su upoznati s novim prijedlogom organizacije HEP-ODS-a, smatraju da se takvim modelom značajno degradira djelatnost distribucije električne energije na području Istarske županije, o čemu je župan pisanim putem izvijestio potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića, ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka te vodstvo Elektroistre.

Jakovčić naglašava da je Elektroistra često prednjačila u organizaciji, tehnološkim rješenjima i primjeni modernih tehnologija te se kao takva uvijek ubrajala u napredne distribucije unutar HEP-a.

Elektroistra je dosad surađivala s institutima i fakultetima, zbog čega nije bilo značajnijih promašaja, a tehnička rješenja su uglavnom bila najkvalitetnija u određenom trenutku. Broj zaposlenih, posebno visokostručnih kadrova, rastao je čitavo vrijeme do početka 90-ih godina, kada je bilo gotovo 900 zaposlenih, dok danas Elektroistra obavlja poslove unutar HEP grupe vjerojatno na najracionalniji mogući način, odnosno sa svega 558 zaposlenih.

Kompletna elektroenergetska mreža na području Istarske županije koja je u nadležnosti Elektroistre neovisna je o susjednim distribucijskim mrežama, ima specifična tehnička rješenja, što rezultira time da se unutar Elektroistre mogu samostalno rješavati svi problemi koji se pojave u distribuciji.

Prema novom modelu reorganizacije, Elektroistra bi bez jasnih kriterija iz Modela I prešla u Model II, koji je predviđen za manja područja od Istarske županije te bi se, upozorava Jakovčić, stoga smanjio broj zaposlenih, i to uglavnom visokoobrazovanih kadrova, a smanjenjem kvalitete pružanja usluga dovodi se u pitanje i sigurna opskrba električnom energijom.

Budući da je Istarska županija gospodarski najrazvijenija županija u Hrvatskoj, u kojoj djeluju najvažnije gospodarske i turističke tvrtke, a isto tako ostvaruje i najbolje rezultate u turizmu i čini sve da razvije cjelogodišnji turizam, sigurna opskrba električnom energijom je preduvjet ostvarenja tog cilja.

Stoga, piše Jakovčić, u Istarskoj županiji ne podržavaju novi model reorganizacije HEP-ODS-a prema kojem bi Elektroistra iz prvog bila svrstana u drugi rang, jer bi to imalo nesagledive negativne posljedice za gospodarsku i turističku djelatnost Istre.

Direktor Elekroistre Davor Mišković nije za Glas Istre želio objasniti kakav je novi model i što to uopće znači za Elektroistru, inače četvrto po veličini distributivno područje.

Bez odgovora smo ostali i na pitanje zašto se Elektroistra, čiji je rad organiziran po Modelu I, treba degradirati u Model II.  (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter