Jakovčić: U Europarlament s Kukuriku partnerima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić nije opovrgnuo, ali niti potvrdio medijska nagađanja o obnovi političke suradnje njegove stranke i SDP-a, koja bi se nastavila zajedničkim nastupima na izborima za Europski parlament u svibnju ili lipnju 2014. godine.

- IDS će svakako nastupiti na skorašnjim izborima za zastupnike u Europskom parlamentu. Vjerojatno to neće biti samostalna lista "Europa za sve" kao zadnji puta. Želimo ovaj put stvoriti koalicijsku listu s partnerima koja će omogućiti svima na listi mandate u Europskom parlamentu. Bilo bi sigurno najlogičnije da to bude zajednička lista sadašnje koalicije SDP/HNS/IDS/HSU, rekao nam je Jakovčić.

- Ono što je vrlo izvjesno jest suradnja HNS-a i IDS-a na europskim izborima jer smo naše iskreno partnerstvo potvrdili na nedavnim lokalnim i regionalnim izborima, kaže Jakovčić.

Medijska nagađanja o izlasku Jakovčića i IDS-a na zajedničkoj listi sa SDP-om, HNS-om i HSU-om na redovite europske izbore sljedeće godine započela su ovih dana jer je Zoran Milanović navodno rekao da "nema rasipanja" glasova te kako mu je namjera da svi koalicijski partneri nastupe zajedno. Javni poziv Jakovčiću - koji je sa svojom listom u svibnju na izvanrednim izborima za Europski parlament dobio nešto manje od pet posto glasova - da se priključi Kukuriku listi neočekivani je znak "zatopljenja" odnosa IDS-a i SDP-a, koji se u koaliciji sve više nalaze na suprotnim stranama.

Predsjedniku IDS-a Ivanu Jakovčiću u veljači istječe mandat stranačkog šefa, poslije čega je najavio povlačenje iz politike i bavljenje biznisom, iako mogućnost kandidiranja za Europarlament 2014. godine nikada nije odbacio. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter