Jakovčić u Bruxellesu na Tjednu regija i gradova

Presica u Bruxellesu
Presica u Bruxellesu

Budućnost Istre temelji se na međuregionalnoj i međunarodnoj suradnji, po uzoru na europske grupacije za teritorijalnu suradnju koje promoviraju i unaprjeđuju zajedničke projekte i prijateljske odnose među regijama, rekao je u utorak istarski župan Ivan Jakovčić na konferenciji za novinare u Bruxellesu, održanoj u okviru manifestacije "Dani otvorenih vrata" - 10. Europski tjedan regija i gradova". 

Jakovčić je u svom istupu istakao multikulturalnost i dvojezičnost koje obilježavaju i razlikuju Istarsku županiju, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, priopćeno je u utorak navečer iz ureda istarskog župana,. 

Dodao je kako Istarska županija teži biti i jest, po pitanju europskih tematika, vodeća hrvatska županija te prva koja je otvorila predstavnički ured u srcu Europe. Pritom se zahvalio na pomoći koju su Istri ali i Hrvatskoj u tome pružali talijanska regija Friuli Venezia Giulia i austrijska Koruška.   

Predsjednik talijanske regije Friuli Venezia Giulia, Renzo Tondo, kazao je kako zajedničko zasjedanje tih četiriju različitih regija, okupljenih ovom prigodom u Bruxellesu, predstavlja simboličan, ali i značajan čin koji ukazuje na konkretnu činjenicu snage njihovih odnosa.

Manifestacija se inače održava u organizaciji Odbora regija Europske unije a konferencija za novinare održana je u zajedničkom sjedištu Istarske županije, talijanske regije Friuli Venezie Giulie, austrijske Koruške i Kantona Sarajevo iz Bosne i Hercegovine, napominje se u priopćenju iz ureda istarskog župana.

Bruxelles i Strasbourg

Kasnije, u sklopu radionice “From Euroregion to EGTC. A long path to territorial cooperation” istarski župan predstavio je osnivanje Jadranske euroregije, a u prostorijama Regije Veneto, priređeno je otvaranje zajedničke izložbe dviju istarskih umjetnika, Luke Stojnića i Matije Debeljuha, te talijanskog slikara Giuseppea dall’Archea.

Istarska županija u srijedu u svojem briselskom sjedištu održava prezentaciju istarskog pršuta kao prvog hrvatskog proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti, a Agencija za ruralni razvoj Istre će ovih dana predstaviti i ostale svoje projekte. Sam cilj Open Daysa je da institucije EU otvore svoja vrata javnim službenicima iz različitih dijelova Europe, a raspravlja se o temama bitnim za zajednički razvoj Europe kao što su zaštita okoliša, regionalni razvoj, zajedničke inicijative i gospodarske mogućnosti.

Istovremeno, u Strasbourgu se održava Svjetski forum za demokraciju, na kojoj će pročelnik Otočan prisustvovati u svojstvu predsjednika ALDA-e (Asocijacije Agencija Lokalne Demokracije). (Hina, M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter