Jakovčić: Treba nam Centar za prevenciju prirodnih katastrofa

Pobjednik Tiago Ferreira i Ilias Periklis (M. ANGELINI)
Pobjednik Tiago Ferreira i Ilias Periklis (M. ANGELINI)

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu upozorio je na velike požare koji su ovog ljeta harali mediteranskim zemljama, te je zatražio da Europska komisija formira zajednički Centar za prevenciju prirodnih nesreća za cijelo Sredozemlje. „Mediteran je proteklog ljeta ponovo gorio. U Hrvatskoj najteže je bilo u Dalmaciji. Požare ne možemo predvidjeti, teško ih je kontrolirati ali ipak se moramo zapitati jesmo li dovoljno napravili kako bismo smanjili mogućnost izbijanja požara”, rekao je Jakovčić.

 „Tragedije koje su se dogodile na čitavom prostoru Mediterana nevjerojatno su velike te stoga Unija mora djelovati brzo i učinkovito kako bi pomogla svojim građanima. Trebamo više solidarnosti u Europi, a zajednički Fond solidarnosti trebamo koristiti na elastičniji način kako bismo što brže i na što primjereniji pomogli ljudima kojima su požari nanijele ogromnu štetu,” istaknuo je IDS-ov europarlamentarac.

 „Podsjećam Europsku komisiju da sam, u pismenim obraćanjima, upozoravao na nužnost uspostavljanja zajedničkog Centra za prevenciju katastrofa za cijelo područje uz Jadransko more. Razlozi za osnivanje takvog Centra precizno su objašnjeni u rezoluciji o strategiji razvoja Jadransko-jonske makroregije koju sam, kao glavni izvjestitelj, pripremio. Pozivam Komisiju da žurno odobri financijsku pomoć građanima čija je imovina stradala u požarima”, zaključio je Jakovčić. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter