Jakovčić: Tražio sam 200 milijuna eura za Labinštinu

Ivan Jakovčić i Zoran Milanović u Labinu (D. ŠTIFANIĆ)
Ivan Jakovčić i Zoran Milanović u Labinu (D. ŠTIFANIĆ)

Nema primirja u Kukuriku zajednici. Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić ne prihvaća ocjene šefa SDP-a Zoran Milanovića, koje je on izrekao u Dnevniku Nove TV, poručivši mu ponovno da ne "razumije Istru". Na pitanje Glasa Istre zašto se ne nađu u četiri oka, umjesto da se svađaju preko novina, Jakovčić je rekao: "Poslao sam Milanoviću poruku da je vrijeme da se nađemo, ali nisam dobio nikakav odgovor."

- U posljednjem TV intervjuu, premijer Milanović kaže da više ne zna koji je stav IDS-a i koje frakcije IDS-a o izgradnji novog bloka Plomina. "Ruku smo pružili, držimo se dogovora", kaže Milanović. Prihvaćate li ruku SDP-a i Milanovića?

- Istina oko Plomina III vrlo je jednostavna. 14. rujna su Milanović i Čačić posjetili Labinštinu. Tada su u razgovoru s čelnicima Labinštine i županije ponudili izgradnju TE Plomin III na ugljen. U tom trenutku sam, u ime Labinštine, predao zahtjeve za realizaciju 63 projekta u ukupnoj vrijednosti oko 200 milijuna eura. To prvi puta objavljujem da se zna o čemu se radi. Dosta mi je igara oko Plomina.

- Je li Vlada donijela bilo kakvu odluku o tim zahtjevima, ili tražila dodatne informacije?

- U tom trenutku zatražio sam da Vlada do 25. rujna donese odluku prihvaća li te projekte, kako bismo na dan Istarske županije građanima mogli ponuditi varijantu da visoko obeštećenje za Labinštinu bude cijena za termoelektranu na ugljen. Činjenica je da ni nakon tri mjeseca nema nikakvog odgovora iz Vlade. To jako podsjeća na vremena koja su iza nas, odnosno na izgradnju Plomina II na ugljen. Slično se dešavalo i u to vrijeme. Imali smo velika obećanja prema Labinštini, ali ništa nismo dobili.

- Kako biste postupili da je Vlada prihvatila Vaše zahtjeve?

- Moja namjera je bila da, ako Vlada doista pristane na obeštećenje Labinštine, prepustimo Gradskom vijeću Labina i općinskim vijećima Labinštine, da sami odluče hoće li termoelektranu na ugljen ili ne.

- Ima li u IDS-u frakcija o kojima govori Zoran Milanović?

- S radošću mogu reći da frakcija u IDS-u nema. Vrlo je tužno što on, preko potpredsjednika IDS-a Damira Kajina, razbija IDS. Ali, neće u tome uspjeti. Njegova podrška Kajinu u izborima za župana, u trenutku kad se Kajin ne usudi izaći pred svoje sugrađane u Buzetu, govori da i dalje mnogi ne razumiju Istru. Toplo preporučam predsjedniku SDP-a da se bavi frakcijama u svojoj stranci, a IDS da ostavi na miru. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter