Jakovcic traži datum završetka pregovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Ivan Jakovcic sudjelovao je u drugom radnom danu medunarodne konferencije “Europska perspektiva zapadnog Balkana: doprinos lokalnih i regionalnih vlasti” u Parizu. Govorio je o regionalizmu u Europskoj uniji i potrebi jacanja uloge regija.

Upozorio je na visoku razinu centraliziranosti svih zemalja jugoistoka Europe i time na nedostatak vlastitih sredstava na lokalnom i regionalnom nivou. Govoreci o Hrvatskoj i pregovarackom putu koji je prešla, naglasio je da bi kašnjenje ulaska Hrvatske u Europsku uniju bilo vrlo loše za cijeli Balkan. Zatražio je da Hrvatska napokon dobije datum završetka pregovora i moguceg ulaska u EU jer je, kako je naglasio, apsurd završavati pregovore, a ne znati datum, piše u priopcenju kabineta župana.

S obzirom na to, upitao je kakva je perspektiva za ostale zemlje na Balkanu. Uže teme konferencije bile su decentralizacija, lokalna demokracija u jugoistocnoj Europi, medunarodna suradnja lokalnih i regionalnih vlasti, mogucnosti EU fondova te europske integracije iz perspektive nove zemlje clanice.

Organizator medunarodne konferencije je AFCCRE - Francuska asocijacija Savjeta europskih gradova, opcina i regija (French Association of the Council of European Municipalities and Regions) uz podršku ministarstva vanjskih poslova Republike Francuske, grada Dijona te Grupe prijateljstva Francuske i zapadnog Balkana u francuskom senatu. Jakovcic u radu konferencije sudjeluje kao clan izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, navodi se u priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter