Jakovčić traži da se jedan od europskih programa ili instituta nazove po Tesli


Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić uputio je u srijedu pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru u kojem traži da se jedan od europskih programa ili Europski institut za inovacije i tehnologiju nazove po Nikoli Tesli. 

"Velika mi je želja da Nikola Tesla bude priznat u europskim institucijama. On je naravno poznat, ali nije priznat i zbog toga želim da Europska komisija uvaži naše zahtjeve, a to je da jedan od europskih programa ili Europski institut za inovacije i tehnologiju nazovemo po Nikoli Tesli", rekao je Jakovčić, koji je u srijedu u Europskom parlamentu u Bruxellesu bio domaćin predstavljanja posebnog izdanja Večernjeg lista posvećenog Nikoli Tesli. 

"Cilj ove konferencije jest da se osim institucija senzibilizira i europska javnost jer je Tesla prije svega europski izumitelj, koliko god je veliku karijeru napravio u Sjedinjenim Državama. Vjerujem da će Juncker kada dobije moje pismo ozbiljno razmisliti o tome da Tesla dobije zasluženo mjesto u europskim programima i institucijama", rekao je Jakovčić. 

Na konferenciji u Europskom parlamentu o važnosti Teslina djela govorili su potpredsjednik Europskog parlamenta Pavel Telička, državni tajnik za znanost Tome Antičić, ravnatelj Instituta za biokemiju II. Goetheova sveučilišta u Frankfurtu Ivan Đikić i zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Mislav Šimatović. 

Večernji list pripremio je i objavio posebno izdanje "Tesla - čovjek koji je izumio 20. stoljeće" na 130 stranica, koje govore o životu i radu tog svjetskog genija. 

Magazin je preveden i na engleski jezik i predstavljen u srijedu u Europskom parlamentu.

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter