Jakovčić: Teran je i istarski i slovenski

Ivan Jakovčić (Arhiva)
Ivan Jakovčić (Arhiva)

Na okruglom stolu o teranu, koji je održan stalnom predstavništvu Republike Slovenije pri Europskoj uniji, sudjelovao je i IDS-ov eurozastupnik Ivan Jakovčić.

Okruglom stolu prisustvovali su i potpredsjednik slovenske Vlade i ministar poljoprivrede Dejan Židan, eurozastupnici iz susjedne države, te vinari i drugi stručnjaci.

"Moja molba je da pokušamo sjesti skupa, jer još imamo vremena za dogovor," naglasio je Ivan Jakovčić i dodao kako je i istarski i slovenski vinari imaju pravo na korištenje naziva teran.

"Refošk ili Teran, jedna sorta ili dvije sorte, važno je da zadržimo ime. Vama je važno ime, ali nemojte se ljutiti, i nama je jako važno ime. Molim da to razumijete. Pokušajmo pronaći zajednički dogovor, a ne da nam netko treći odlučuje. Primorska i Istra su uvijek bile prijateljske pokrajine", izjavio je Jakovčić.

Od strane Europske komisije na okruglom stolu sudjelovao je Joao Onofrea koji je istaknuo da se delegiranim aktom ništa ne oduzima slovenskim vinarima, ali i da Europska komisija treba skrbiti o interesima svih država članica. Naglasio je da je donošenje Delegiranog akta rezultat činjenice što slovenska strana nije željela postizanje kompromisa o teranu.

Propisi EU omogućuju da se boce vina označavaju imenom sorte od kojeg je vino proizvedeno čak i onda kad se ime sorte podudara s imenom vina koje je zaštićeno oznakom zemljopisnog porijekla. Od takvih propisa imaju koristi i sami Slovenci, koji proizvode burgundec, iako je vino imena Bourgogne zaštićeno kao isključivo francusko vino.

Europska komisija predstavila je nedavno nacrt Delegiranog aktakojim se istarskim vinarima dopušta uporaba naziva Teran na etiketama vina, a koji bi se uskoro mogao naći na dnevnom redu Europskog parlamenta. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter