Jakovcic: Tadic pokazao politicku hrabrost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovcic bio je clan državne delegacije koja je u cetvrtak u Vukovaru, zajedno s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovicem, docekala predsjednika Srbije Borisa Tadica. Jakovcic nam je nakon povratka s Ovcare u telefonskom razgovoru rekao da mu je poziv za dolazak u Vukovar stigao iz Ureda Predsjednika Republike.

No, Jakovcic i u petak ostaje u Vukovaru, ali sada u funkciji istarskog župana, a pridružit ce mu se i pulski gradonacelnik Boris Miletic. Dogovoren je razgovor s Božom Galicem, vukovarsko-srijemskim županom, i to o medužupanijskoj suradnji, dok ce sa Željkom Sabom, vukovarskim gradonacelnikom, biti potpisan sporazum o obnovi Istarske ulice u Vukovaru. Jakovcic ce održati i predavanje pod nazivom "Istarski model zajedništva".

Jakovcic kaže da je Tadic jedna od osoba koje su se cvrsto i uporno borile protiv srpskog nacionalizma za vrijeme Miloševica. Za Tadicev posjet Vukovaru kaže da je više nego simbolican.

- To doživljavam kao povijesni cin jer je smogao politicku hrabrost, dok je onu ljudsku oduvijek imao, doci u Vukovar i izreci sve one recenice koje smo culi. Mislim da nitko nije ostao ravnodušan kada se Tadic obratio, rekao je Jakovcic.

Uz iskazivanje velikog razumijevanja za sve one koji su pretrpjeli velike tragedije u Domovinskom ratu, Jakovcic iznimno cijeni Tadicevu izjavu i njegove poruke koje su temelj za gradnju buducnosti izmedu Hrvatske i Srbije. Za aktivnosti koje IDS vec 20 godina provodi u Istarskoj županiji, ali deset godina suradnje Županije i Vojvodine, Jakovcic smatra da su omogucile da dode do ovakvih susreta.


Podijeli: Facebook Twiter