Jakovčić: Svi argumenti govore u prilog osnivanja Europske agencije za turizam

Mohamed Daba (D. MEMEDOVIĆ)
Mohamed Daba (D. MEMEDOVIĆ)

Želi li Europa i dalje zadržati status prve turističke destinacije na svijetu potrebno je osnovati Europsku agenciju za turizam, poručio je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) u govoru na Konferenciji na visokoj razini o turizmu održanoj u Europskom parlamentu. „Već tri godine u Europskom se parlamentu ustrajno zalažem za osnivanje Europske agencije za turizam. Europska unija ima četrdesetak agencija za različita područja, ali ne i za turizam. A baš turizam čini više od 10 posto europskog gospodarstva. U toj je grani zaposleno više od 10 milijuna ljudi”, ističe Jakovčić.

Na te je činjenice upozorila većina sudionika Konferencije na visokoj razini o turizmu, dodaje Jakovčić. „Nama u Europskoj uniji treba zajednička točka, mjesto na kojem će se prikupljati i koordinirati sve inicijative, projekti i inovacije vezane uz turizam i njegov održivi razvoj”, kaže IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

„Ova je Konferencija pokazala da je sazrio trenutak da moja inicijativa o osnivanju Europske agencije za turizam bude i formalno pokrenuta. Na tom tragu obratit ću se čelnicima svih zajedničkih institucija EU-a, od Europske komisije do Vijeća EU-a i Europskog parlamenta, s pozivom na pokretanje formalno-pravnog postupka za osnivanje Agencije za turizam na razini cijele Unije”, zaključio je Jakovčić. U sklopu Konferencije o turizmu u Europskom je parlamentu održana i prezentacija nekoliko odabranih europskih turističkih regija, među njima i Istre.

Prigodni štand s pregledom turističke i gastronomske ponude Istre obišao je i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani zadržavši se pritom u razgovoru s domaćinom, eurozastupnikom Jakovčićem, o sljedećim koracima prema osnivanju Agencije za turizam. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter